amy-lynn-grover-Nh8Mx1RDZ2k-unsplash

Kad ste zadnji put vidjeli kukca u vrtu? Možda je vrijeme da ih primamite ovim biljkama

GREEN_300_listici_sredina

Cvjetnjak s namjerom

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Oprašivači čine jedan od ključnih faktora u našem ekosustavu i bez njih naš planet bi bio nemoguće mjesto za život, stoga već malim koracima možemo učiniti nešto za ova mala šarena stvorenja. Vrt za oprašivače jedna je od opcija koju svatko može napraviti.

Kad ste posljednji put u vašem vrtu ili balkonu vidjeli kukce poput pčela, leptira, bubamara i sličnih životinjica? Iako vam se neki od njih čine kao nepotrebna smetala, zbog kojih mašete rukama kad vam se približe, oni imaju vrlo važnu funkciju u našem eko sustavu. Oprašivači su već godinama ugroženi, a njihova istrebljenost učiniti će svijet mjestom za nemogućnost življenja, na što već neko vrijeme ozbiljno upozoravaju stručnjaci. Ako želite uljepšati svoje dvorište, a istovremeno dati svoj mali doprinos za spas svijeta, razmislite o sadnji vrta za oprašivače, odnosno da biljke koje sadite prilagodite njima. Čak i mali vanjski prostor može napraviti veliku razliku za pčele, leptire i druge po svijet važne kukce.

Grmlje, jednogodišnje biljke i cvjetnice pružaju pelud i nektar potrebne za pretvaranje običnog vrta u uspješan vrt za oprašivače. Čak i ako imate samo mali vrt na balkonu stana, možete ga pretvoriti u cvjetnjak u koji će navraćati šareni kukci.

Dakle, što bi trebali posaditi? To ovisi o tome koje oprašivače želite privući. Ako želite da leptiri monarhi krase vaše dvorište, odgovor je mliječ ili kako je neki nazivaju mlječika. “Mliječnica bi mogla biti najpoznatija kao jedini izvor hrane za ličinke leptira monarha, ali je također je odličan izvor nektara za mnoge druge vrste leptira i pčela”, ističu neki strani botaničari.  Važno je pritom uzgajati biljke porijeklom iz vašeg područja kako biste podržali leptire monarhe u vašoj regiji. Ostale biljke koje leptiri vole uključuju i neven, jorgovan, lavandu, verbenu, kadifu, ciniji i slično cvijeće.

Ako u svome vrtu želite čuti zujanje pčela, najbolje ćete ih privući kaduljom, plamenkom, vučikom, zijevalicama i slično, posebice bumbare kojima trebaju velike podloge za slijetanje i mogu otvoriti cvijeće za pristup skrivenom nektaru. Manje pčele trebaju manje cvjetove, pa se u vašem vrtu za njih mogu naći neke biljke poput origana i zlatice, malina i ukrasne trave.

Kolibri vole šareno cvijeće pa planirajte i pratite kontinuirani raspored cvjetanja. Na primjer, u proljeće odaberite viseće košare s fuksijom, ljeti kadulju i puzavice. Ovi oprašivači ljubitelji su još i biljaka poput petunija i cinija. Prilagodite to svojoj lokalnoj klimi, naravno.

Osim odabira pravih biljaka, osigurajte izvor vode svojim oprašivačima, napravite mjesta za gniježđenja i nemojte koristiti herbicide ili pesticide koji će ubiti ta ranjiva stvorenja. Domaće biljke najbolje zadovoljstvo vaših lokalnih oprašivača. Osim toga, vjerojatno će im trebati manje vode od ukrasnih, stranih biljaka.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.