245827197_3147343475496110_1498386293583809417_n

Kad se vrijedne ruke slože: Ovaj hram sagrađen je od preko milijun pivskih boca!

GREEN_300_listici_sredina

I svetišta mogu imati ekološku poruku

Umjesto da pored njih prolaze ne pridajući im pretjeranu pozornost, budistički svećenici sa sjeveroistoka Tajlanda odlučili su udružiti snage i od staklenih boca s kojima se svakodnevno susreću po ulicama njihovog mjesta sagraditi hram kojeg će krasiti upravo odbačene boce.

Wat Pa Maha Chedi Kaew, odnosno Hram divljine velike staklene pagode, je najveći ekološki hram na Tajlandu. Ovaj je hram poznat i po imenu Hram od milijun boca, a upravo ga to i krasi – milijun i pol pivskih boca koje su tamošnji monkovi godinama skupljali ne bi li u dvije godine sagradili velebno zdanje koje sjaji poput neke zelene planine u ljeto.

Ova se skromna budistička zajednica u provinciji Sisaket još od 1984. godine tamo bori protiv zagađenja i uništavanja okoliša, a svoj dugogodišnji izazov “100 boca piva na zidu” pretvorili su upravo u hram.

Lako je prepoznati koje se boce najviše koriste

U akciji su im se pridružili brojni stanovnici tamošnje provincije, a redovnici su ohrabrili stanovnike i tvrtke da doniraju svoje rabljene spremnike, odnosno boce za piće. Uskoro je izazov privukao još mnoštvo takvih praznih boca, koje su prenamijenili za izgradnju staklenog hrama u svega 24 mjeseca.

Boce su u hramu postavljene u obliku čarobnog kontrastnog ponavljanja, pa su tako zelene Heineken i smeđe pivske boce lokalnog piva Chang i Singha poredane u betonske zidove i u konstrukciju spiralnog krova.

Šarene boce također ukrašavaju ograde šetališta koje vode do dvorišta ovog hrama. Male smeđe boce Red Bulla koji je zanimljivo za naglasiti, nadahnuto upravo postojećim napitkom s Tajlanda koje su nekad pili samo njihovi taksisti i vozači Tuk Tuka, koriste se u stilu križanja na određenim dijelovima zgrade, a na vrhu su ukombinirane sa zelenim bocama koje daju cjelokupni kontrast. Čak su i na podovima umetnuta dna boca, stvarajući umjetnički mozaik.

Ova jedinstvena gradnja uštedjela je redovnicima novac koji bi se inače trošio na boje i pločice, a ne manje bitno, pomogla je i čišćenju provincije i zaštiti okoliša.

Ništa nije otpad za ove vrijedne redovnike

Ništa za ovo vrijedne redovnike nije otpad te nisu dozvolili da ništa od materijala propadne pa su tako unutrašnjost hrama uredili primjerice s čepovima boca. Neki još uvijek pokazuju svoje logotipe pića i korišteni su za stvaranje budističke umjetnosti. Teško je skrenuti pogled sa zidne slike Budine meditacije ispod stabla Bodhi, mukotrpno izrađene upravo s pivskim čepovima.

Kako su redovnici mnogo skupljali čak više no što im je bilo potrebno za sagraditi hram, proširili su koncept na otprilike 20 zgrada, uključujući molitvene prostorije, vodeni toranj, prebivališta redovnika, krematorij i kupaonice za turiste.

Biti pažljiv jedno je od ključnih načela budizma, a posjet ovom nekonvencionalnom svetištu potiče na razmišljanje o utjecaju koje šačica ljudi u zajednici može imati. Snalažljivi redovnici ne planiraju uskoro stati; jer što više prikupljenih boca to više objekata planiraju izgraditi.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.