pexels-allan-mas-5623737

Kad se male ruke slože: Vrtić na moru dobio senzorni i miomirisni vrt

GREEN_300_listici_sredina

U planu je zajednička sadnja voća i povrća

U sklopu projekta "SenzoRI - senzorni vrt" održana je posljednja radna akcija koja je dio sudioničkog programa Zeleni val, Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture. Na red u ovom projektu je tako došao i Dječji vrtić riječkog kvarta Krnjevo.

Projekt je za cilj imao urediti okućnicu vrtića Krnjevo za boravak generacija djece, s posebnim naglaskom na senzornu integraciju te očuvanje okoliša i prirode. Tako će sada mališani ovog vrtića imati priliku uživati u novom vrtnom dvorištu koji uključuje zid s igrama na vodu kao i glazbeni zid, a nabavljena je i nova klackalica, uređeni su pješčanici te ono što je posebno zanimljivo zasađen je i miomirisni vrt.


– Ujedno su ofarbane i stare sprave vrtića te oslikane razne igre. Mališani su oduševljeni, stvorena je lijepa podloga za daljnju nadogradnju, budući da ćemo svaki segment vrta nadograđivati promatrajući potrebe, želje i interese djece – otkrila nam je Sandra Turina, provoditeljica ovog hvale vrijednog programa iz Dječjeg vrtića Krnjevo. Na ovaj je način djeci već od malih nogu time omogućeno da u igri uživaju svim osjetilima te da kroz iskustveni i funkcionalan način upoznaju svijet oko sebe. Ujedno je ovo i jedinstveni primjer takvog vrta u bližoj okolici ovog poznatog riječkog kvarta.


Djecu je važno osvijestiti o očuvanju okoliša, naravno. Osim toga, cilj nam je bio iskustveno učenje kroz sva osjetila – izjavila je Turina koja otkriva kako je u budućnosti plan u ovom novopreuređenom vrtu dječjeg vrtića sadnja voća i povrća uz pomoć vrijednih ruku svih mališana. Svečano otvorenje senzornog vrta DV-a Krnjevo bit će održano krajem ožujka.

Inače, ovaj sudionički program Zeleni val, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture za cilj ima oplemenjivanje grada sadnjom biljki, stabala i uopće raznolikog zelenila, a ujedno je i naziv za različite programe iz područja ekologije. U dvjema akcijama “Uključi se” tijekom proteklih godina upućen je poziv građanima na predlaganje ideja koje će Rijeci donijeti više zelenila, ljepši i zdraviji okoliš. Da je važnost očuvanja i uređenja prostora uz koje se živi i kojima se svakodnevno prolazi važna oku, ali i srcu, pokazali su brojni pristigli prijedlozi građana. Projekte za realizaciju potom je biralo tzv. Vijeće građana, skupina formirana za procjenu kvalitete ponuđenih prijedloga. Odabrani programi Zelenog vala financirani su sredstvima projekta Europske prijestolnice kulture, a osim novih zelenijih pejzaža oni nose i specifičnu poruku sadržanu u zajedničkom radu i okupljanju građana oko ideja koje grad čine ljepšim i uređenijim.

PHOTOS BY: Privatni album, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.