pexels-pixabay-87611

Južnokorejsko “umjetno sunce” postavlja nove rekorde

GREEN_300_listici_sredina

100 milijuna stupnjeva u 20 sekundi

Prema Phys.org, portalu s vijestima o znanosti, istraživanju i tehnologiji sa sjedištem u Velikoj Britaniji, znanstvenici su nedavno uspjeli postaviti novi svjetski rekord u plazmi s visokom temperaturom.

Ovaj podvig omogućen je korištenjem uređaja Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR), koji je uspio uspješno održavati plazmu na temperaturi iona iznad 100 milijuna Celzijevih stupnjeva na manje od 20 sekundi.
“Tehnologije potrebne za duge operacije ključne su za ostvarenje fuzijske energije”, objasnio je direktor Si-Woo Yoon iz KSTAR istraživačkog centra na Korejskom institutu za fuzijsku energiju (KFE).”Uspjeh KSTAR-a u održavanju visokotemperaturne plazme 20 sekundi bit će važna prekretnica u utrci za osiguranje tehnologija za dugotrajni rad plazme visokih performansi, ključnu komponentu komercijalnog nuklearnog fuzijskog reaktora u budućnosti.”

Također, poznat kao “superprovodljivi uređaj za istraživanje nuklearne fuzije”, KSTAR je uređaj za magnetsku fuziju smješten u Nacionalnom institutu za istraživanje fuzije u Južnoj Koreji čija je svrha proučavanje energije magnetske fuzije. Uređaj i njegovi nalazi smatraju se vitalnima za ITER (Međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor), međunarodni projekt nuklearne fuzije, koji će po završetku postati najveći svjetski eksperiment fizike plazme s magnetskim zatvorom.
“Uspjeh eksperimenta KSTAR, u dugom radu na visokim temperaturama prevladavanjem nekih nedostataka načina rada ITB-a, približava nas razvoju tehnologija za realizaciju nuklearne fuzijske energije “, izjavio je Yong-Su Na, nuklearni fizičar i profesor na Nacionalnom sveučilištu u Seulu (SNU), koji je zajednički istraživao rad plazme KSTAR.

Proces fuzije koji se zbiva na našem Suncu smatra se “svetim gralom energije”. Naime, fuzijski reaktor, u slučaju da profunkcionira, bio bi jeftin, čist i gotovo neiscrpan izvor energije. Ne bi emitirao stakleničke plinove te, za razliku od fisijskog, ne bi zagađivao okoliš radioaktivnim materijalima.
Takva vrsta reaktora trebala bi stvarati ogromne količine energije spajanjem atomske jezgre, što je suprotno postupku kojim se koristimo u nuklearnim elektranama ili pri razvoju atomskog oružja, pri čemu ih cijepamo, odnosno gdje dolazi do raspada atoma.
Postizanje fuzije izuzetno je teško i neizmjerno skupo. Najveći reaktor ovakvog tipa (ITER, International Thermonuclear Experimental Reactor) gradi se u Francuskoj, trebao bi biti dovršen 2025., a ukupno će koštati oko 22.5 milijardi američkih dolara.

PHOTOS BY: Kstar, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.