pexels-vlada-karpovich-4668363

Još uvijek ne reciklirate? Ovih 5 ključnih razloga moglo bi vas potaknuti na to!

GREEN_300_listici_sredina

Kreni već danas

Recikliranje, nekad sastavni dio života, a danas mnogima prisila jer je to netko naložio zakonom. Vrijeme je da se to promijeni i da recikliranje postane zdravorazumski proces zbog kojeg kako planet, tako i mi imamo nevjerojatne benefite. Mi vam donosimo 5 ključni razloga zašto je važno reciklirati.

Ako ste tip osobe koja donosi novogodišnje odluke i trudi ih se što više pridržavati sada kad smo zakoračili u prve dane siječnja, onda neka na popisu za 2023. godinu bude i recikliranje. I to ne samo zato jer su vas na to prisilili “gradski oci”, računi, odnosno gradska politika, već ovu odluku donesite sami za sebe, jer benefiti recikliranja su uistinu nevjerojatni.

U doba naših baka i djedova pa i roditelja recikliranje nije bilo stvar moranja ili stvar odluke, nego naprosto način življenja za koji nije trebao dodatni stimulans. Učinimo da to tako bude i danas jer najmanje 60% ukupnog otpada koji završi u kantama za smeće, a time i na deponijima, bi se moglo ponovo iskoristiti ili kompostiranjem ili recikliranjem. Stoga, vam donosimo pet ključnih razloga zašto je bitno reciklirati. Počnite. Već danas.

Recikliranjem se smanjuje utjecaj proizvedenih materijala na okoliš

Također, smanjuje potrebu za vađenjem, rafiniranjem i obradom novih materijala kroz aktivnosti kao što su rudarstvo, vađenje kamena i sječa. Procesom recikliranja štedi se energija, čuvaju sirovine i smanjuju staklenički plinovi.

Na primjer, proizvodnja novog aluminija iz starih proizvoda koristi 95% manje energije nego proizvodnja od nule. Za čelik, to je oko 70% uštede energije. Ekstrakcija resursa je energetski intenzivna aktivnost koja stvara onečišćenje zraka i vode, a recikliranje može to itekako umanjiti.

Recikliranje može spriječiti rasipanje potencijalno korisnih materijala i smanjiti potrošnju prirodnih resursa

Na primjer, nekim materijalima, poput plastike, potrebne su stotine godina da se razgrade i razgrade. Recikliranjem se sprječava da materijali završe na odlagalištu ili u spalionici te se osigurava njihova prerada u novi materijal.

Recikliranje ima nevjerojatne benefite za planet 

Recikliranjem se smanjuje količina smeća koje šaljemo na odlagališta. Kada otpad leži i trune na odlagalištima, on ispušta toksine u podzemne vode i tlo, a pri raspadanju oslobađa stakleničke plinove i ugljični dioksid poput metana, što pridonosi globalnom zagrijavanju.

Općenito, smanjenje ugljičnog dioksida i drugih stakleničkih plinova koji se emitiraju u atmosferu ključno je za zaustavljanje klimatskih promjena.

Recikliranje donosi štednju

U pravilu je šest puta jeftinije zbrinuti reciklirani otpad od običnog otpada. Dakle, što više reciklirate i što manje stavite u kantu za smeće, to se više novca štedi što bi trebalo biti dobro za kućanstva, poduzeća i lokalne javne službe. Recikliranje otpada od hrane i zelenog otpada također je odlična ideja, često stvarajući mnogo vrijednog komposta.

Recikliranje donosi mnoge društvene koristi

Stvara ekonomsku sigurnost jer ulazi u domaća tržišta i stvara radna mjesta na lokalnoj razini što ublažava siromaštvo kao i potiče sudjelovanje zajednice. Recikliranje može potaknuti gospodarstvo na više načina.

Američka okolišna agencija EPA je pokazala da recikliranje pomaže u otvaranju radnih mjesta i u industriji recikliranja i u proizvodnji. Studija iz 2016. kaže da aktivnosti recikliranja u jednoj godini stvaraju 757 000 radnih mjesta, 36,6 milijardi dolara plaća i 6,7 milijardi dolara poreznih prihoda.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.