PHOTO BY: Miljenko Hegediš / Sva prava pridržana.

Ova domaća kompanija inspirira: Posadit će hrast na 11 tisuća hektara

GREEN_300_listici_sredina

Nastavak projekta

Tim projekta 'VOLIM ŠUME!' čine djeca, učitelji, odgojitelji i zaposlenici Dukata koji zajedno pridonose obnovi naših šuma

Dukat, vodeća tvrtka mliječne industrije u Hrvatskoj, nastavlja s provedbom najvećeg pojedinačnog korporativnog projekta pošumljavanja u Hrvatskoj. Ovogodišnje izdanje započinje ponovno zahvaljujući odazivu učenika i predškolaca na kreativni likovni natječaj u sklopu kojeg je prošle godine prikupljen rekordni broj dječjih radova na temu šume. Njih gotovo 11 tisuća pristiglo je iz škola i vrtića diljem Hrvatske, a isti je broj i novih sadnica koje će Dukat posaditi ove godine nastavljajući se na sadnju 10 tisuća stabala tijekom 2022. godine.

Najnoviji val sadnje započeo je 60-ak Dukatovih zaposlenika – volontera posadivši tisuću sadnica hrasta lužnjaka na Petrovoj gori kod Vojnića, dok će preostalih 10 tisuća sadnica biti posađeno kod Draganića u suradnji s Hrvatskim šumama. Zajedno s lanjskom sadnjom Dukat će godinu završiti s ukupno 21 tisućom posađenih sadnica i čak 70 tisuća četvornih metara pošumljene površine.

U Dukatu očekuju da će do kraja 2024. godine posaditi ukupno 40 tisuća stabala

Ključ uspjeha ovog projekta leži u partnerstvu sa školama i učiteljima, a od lani i vrtićima i odgojiteljima iz cijele  zemlje. Naime, svoje su radove na temu prijateljstva sa šumom lani na likovni natječaj poslali učenici i predškolci iz 425 osnovnih škola i 219 vrtića, a obzirom na to da iz godine u godinu raste broj pristiglih likovnih radova, u Dukatu očekuju da će do kraja 2024. posaditi ukupno 40 tisuća sadnica, dajući tako značajni doprinos obnovi šumskog fonda u Hrvatskoj.

Miljenko Hegediš

Upravo zbog povezanosti natječaja sa šumama u posljednja tri izdanja, od ove godine natječaj „VOLIM MLIJEKO!“ mijenja ime u “VOLIM ŠUME!” i na taj način već u nazivu projekta odražava snažnu povezanost s tematikom. Ovogodišnji je natječaj u tijeku i traje do 30. studenoga.

Također, za uspjeh projekta zaslužan je i angažman zaposlenika – volontera Dukata koji zajedno sa zaposlenicima Hrvatskih šuma, partnera projekta, drugu godinu zaredom sudjeluju u sadnji diljem Hrvatske.

Projekt pošumljavanja samo jedan u nizu kojim Dukat provodi s ciljem očuvanja okoliša

Uz akcije sadnje koje su stasale u najveći pojedinačni korporativni projekt pošumljavanja, Dukat i njegovi zaposlenici već jedanaest godina  sudjeluju u Zelenoj čistki, najvećoj globalnoj volonterskoj akciji čišćenja otpada (World Cleanup Day).

Dukat sadi hrast na 11 tisuća hektara
Miljenko Hegediš

Kako bi smanjio utjecaj svog poslovanja na okoliš, uz solarne elektrane na tvornicama u Zagrebu i Karlovcu, Dukat nastavlja s ulaganjima u obnovljive izvore energije i smanjenjem plastike u pakiranju svojih proizvoda. Uz to,  od rujna ove godine provodi veliki društveno odgovorni projekt „Hrana se ne baca“, usmjeren na edukaciju i motivaciju građana da promjene svoje svakodnevne navike i smanje otpad od hrane koji nastaje u njihovim kućanstvima.

 

PHOTOS BY: Miljenko Hegedić / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.