kristian-lovstad-xplrF8WMitE-unsplash

Još jedan hrvatski grad odriče se vatrometa: ‘Građani će biti presretni’

GREEN_300_listici_sredina

Sjajna vijest

Nakon Čazme, Rovinj se odlučio za laser show u trajanju od desetak minuta. Primili su, kažu, puno žalbi građana i na ovaj način žele se okrenuti u ekološkom smjeru.

Još jedan grad u Hrvatskoj odlučio se odreći vatrometa na Silvestrovo. Nakon Čazme, dobre vijesti stiži iz Rovinja, koji se odlučio za eko vatromet, odnosno ekološki prihvatljiv laser show koji će trajati desetak minuta. Na ovaj način žele se okrenuti nečem novom, rekla su nam iz Turističke zajednice Rovinj. “Program će biti jednako atraktivan i zanimljiv. Vrijeme je da se konačno okrenemo nečem novom, naši građani će biti sretni. Do sada nismo imali prilike ovako nešto provesti, ali slijedimo ekološki pravac“, dodali su.

Iz turističke zajednice ističu kako su ranije primili žalbe iz udruga za zaštitu životinja, ali i od građana, koji se groze pucnjave i čiji su ljubimci prestravljeni. Prijatelji životinja već dugi niz godina skreću pozornost na znanstveno dokazane činjenice da eksplozije vatrometa i petardi izazivaju panični strah i stres kod kućnih ljubimaca. S obzirom na to da je njihov sluh daleko istančaniji od ljudskoga, velik broj mačaka i pasa ugine od srčanog udara.

“Tijekom blagdana, skrbnici pasa često su prisiljeni psima davati sredstva za smirenje, a u to vrijeme našoj i srodnim udrugama građani u velikome broju prijavljuju nestanak kućnih životinja koje su prestravljene pobjegli”, rekli su iz Prijatelja životinja. Eksplozije smetaju i divljim životinjama i pticama koje lete dezorijentirano, u panici se zabijaju u zgrade i prozore i na taj se način ozljeđuju. Prijatelji životinja poslali su dopis Gradu Zagrebu s prijedlogom da se odustane od vatrometa, ali odgovor još uvijek nisu dobili.

PHOTOS BY: Unsplash, TZ Rovinj / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.