gradske-ulice-2-768x1010

Još jedan hrvatski grad dobiva sustav javnih bicikala. Prvi mjesec mogu se besplatno koristiti

GREEN_300_listici_sredina

... a mjesečna pretplata iznosi pola pune cijene

Križevci su postali ponosni članovi sustava javnih bicikala. Od sada u ovom gradu možete na 11 različitih lokacija unajmiti ukupno 50 bicikala, a prvi mjesec možete se besplatno voziti na njima.

I Križevci su se sada pridružili gradovima sa sustavom javnih bicikala. Riječ je o usluzi koja je po prvi puta dostupna u Križevcima pa je tom prigodom gradonačelnik Mario Rajn istaknuo kako je ovaj projekt nastavak na sve do sada izgrađene biciklističke staze i sve one koje tek planiraju biti izgrađene, a čije će se izgradnje provoditi u narednih godinu i pol dana.

Križevci podupiru održivi prijevoz

Zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško napomenuo je da će se sustav javnih bicikala sufinancirati dijelom od naplate parkinga te naglasio kako će građani imati popust pri kupnji godišnje karte čime zapravo imaju neograničen broj rentanja bicikla do pola sata. “Kao što smo rekli kad smo uvodili naplatu parkiranja, da građani trebaju što manje koristiti automobile, ovo je jedna od njih. Prva alternativa je pješačenje kad je to primjereno, druga su bicikli, a treća je javni prijevoz. Evo bicikle smo pokrenuli, dok ćemo javni prijevoz kroz godinu dana. Također, razmišljamo o uvođenju električnih bicikala na nekim stajalištima,“ naglasio je zamjenik Šaško.

50 bicikala na 11 lokacija u gradu

Kako je istaknuo direktor Nextbike Hrvatska Ante Gustin, Križevci sada imaju 50 bicikala na raspolaganju na 11 lokacija i svi građani koji se registriraju u ovih prvih mjesec dana imaju dnevno 30 minuta besplatno. “Ne naplaćuje se sama usluga korištenja i ovime pozivamo da se čim više građana registrira u sustav kako bi vidjeli i samu potražnju i lokacije koje su njima interesantne. Nakon toga ide godišnja pretplata koja će omogućavati korisnicima češće korištenje unutar 30 minuta i vraćanje na istu postaju“, tvrdi Gustin. Dodao je kako je inače godišnja pretplata 30 eura, no za građane Križevaca će ta cijena biti 15 eura. Napomenuo je kako su radi sigurnosnog aspekta svi bicikli opremljeni s GPS sustavom za praćenje te kako i sam dizajn bicikla sprječava krađu.

Na građanima je da preuzmu Nextbike aplikaciju, registriraju se unutar grada Križevaca te koriste bicikle na bilo kojoj lokaciji u gradu. Oni sugrađani koji ne mogu preuzeti mobilnu aplikaciju mogu se obratiti Križevačkom poduzetničkom centru d.o.o. i preuzeti karticu s kojom mogu koristiti bicikle. Bicikle je moguće unaprijed i rezervirati na određenoj lokaciji kako bi korisnici bili sigurni da će ih bicikl dočekati na određenoj lokaciji.

PHOTOS BY: krizevci.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.