okolo2

Još 5 dana možete posjetiti najneobičniji i najslađi “festival” u Zagrebu

GREEN_300_listici_sredina

Prošećite umjetničkom stranom Zagreba

Ovaj umjetnički projekt, organiziraju Ana Mikin i Tina Kovačiček, pod zajedničkim umjetničkim imenom „Nas dve“, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Prvi puta je održan je 2018. godine, a naišao je na oduševljenje kako turista i posjetitelja glavnoga grada, tako i njegovih stanovnika koji su uživali u novom pogledu na svoj grad.

Zagreb obojan umjetnošću. Tako bi se ukratko mogao nazvati projekt kojeg su još prije par godina pokrenule Ana Mikin i Tina Kovačiček. Pod nazivom “Okolo”, bio je to tada još jedan u nizu projekata vezanih uz uličnu umjetnost, a danas je pravi art projekt kojeg obilazi sve više Zagrepčana i turista.

I ove godine, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, “Okolo” nastavlja s umjetničkim iznenađenjima koja uljepšavaju (u)lice grada, stvaraju atmosferu optimizma u ovim izazovnim vremenima i pozivaju građane da kroz umjetnost nanovo otkriju svoj grad. Tako će do 30. kolovoza sve koji se zapute u grad čekati jedan umjetnički obilazak grada i razgledavanje niza prostorno-specifičnih instalacija i street art intervencija s potpisom domaćih kreativnih snaga.

Zanima vas gdje?

U Obrtničkom prolazu dočekati će vas instalacija zlatnih ruku (The All) dok na putu prema Gornjem gradu, u prolazu prema Zakmardijevim stubama možete otkriti kako izgleda novi-stari Crveni tepih (Boris Bare) ili pak što se skriva iza zastora koji se podiže (Manuela Pauk) u Kamenitoj ulici. U labirintu na platou Gradec riješite Zagonetku budućnosti (klasja&zita) pa u Parku Bele IV. odmorite glavu Među oblacima (Matej Vuković). Na Strossmayerovom šetalištu dočekat će vas Akrobatkinje (Helena Ohnjec) koje prave društvo Matošu, a na Katz Platzu, u prolazu kod Tomićevih stuba, neobičnu bandu mačaka (Anja Leko). Finalno, kod parka Tuškanac uskočite u mrežu za odmor i postanite Promatrač drveća. Cijelim putem pažljivo gledajte kuda hodate i možda naletite i na sjajne minijature Ive Capak koje će krasiti 17 mini lokacija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ⭕kolo // Ar⭕und (@okoloaround)

Na taj način, ovim urbanim intervencijama želi se privući pažnja na ponekad zaboravljene lokacije, potaknuti interakcija prolaznika sa gradskim ulicama, prolazima ili parkovima, kao i umjetničko istraživanje grada. Suvremenim umjetničkim intervencijama, sve ove lokacije povezuju se u doista jedinstvenu gradsku šetnju punu neočekivanih iznenađenja koja će vas zabaviti i oduševiti.

Postavljajući umjetničke projekte u gradski krajolik „Okolo“ oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. U prvi plan stavlja lokalne umjetnike i njihov osobni doživljaj i viziju grada, istovremeno približavajući suvremenu umjetnost široj publici.

PHOTOS BY: Okolo Facebook Page / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.