Jesu li službe za brigu oko otpada spremne za blagdan Svih svetih? Evo odgovora iz većih gradova

GREEN_300_listici_sredina

Dostojanstvena briga za njihov dan

Pojačana posjećenost gradskih groblja diljem Lijepe naše svakako je već u tijeku. Dani su to kad svatko od nas svijećom ili cvijećem želi odati počast svojim najmilijima koji su nas napustili. Blagdan Svih svetih ujedno znači pojačana količina otpada pa smo odlučili provjeriti u većim hrvatskim gradovima hoće li i na koji će način biti regulirana odvožnja kao i zbrinjavanje otpada.

Dijeli nas svega nekoliko dana od blagdana Svih svetih. Iako se naših najmilijih koji su preminuli sjetimo više dana u godini i iz srca oni nikad ne odlaze, prvi je dan studenog kao i svi dani oko ovog datuma obično su sinonim za rijeke ljudi koji se slijevaju na gradska groblja diljem lijepe naše ne bi li na neki način odali počast svim dragim ljudima kojih više nema u vidu svijeće ili cvjetnih aranžmana.

Upravo u ovo vrijeme količina otpada na grobljima broji se u tonima. Od plastičnog cvijeća, raznovrsnih lampiona, najčešće onih plastičnih pa sve do biootpada u vidu cvijeća, granja i lišća. Sve to ovih se dana baš kao i pred kraj svakog listopada počelo nakupljati na svim grobljima. Kako bi taj otpad bio razvrstan i odvezen sa spremnika na grobljima zadužene su mnogobrojne vrijedne ekipe tehničkih služba koje upravljaju gradskim grobljima, a ovih dana njihov je posao, vjerujte enormno velik.

U razgovoru s Komunalnim društvom Čistoća iz Rijeke otkrili su nam kako ovih dana na području svih gradskih groblja imaju povećanu ophodnju njihovih službi, kao i povećano odvoženje otpada. “Danas su postavljeni dodatni spremnici od 5 m3 na groblja za prikupljanje otpada nastalog tijekom blagdana Svih svetih. Spremnici će se prazniti svakodnevno, od nedjelje do utorka, te će se u srijedu ti dodatni spremnici povući”, objasnili su nam iz riječke Čistoće. Kako su nam dodali, na grobljima se nalaze veliki spremnici koji služe odlaganju otpada s groblja, a standardni manji spremnici za odvojeno prikupljanje otpada se nalaze na javno prometnim površinama.

I gradska groblja u Osijeku, točnije njih 20 koji se rasprostranjuju na ukupno 60 hektara i o kojima brine tvrtka “Ukop d.o.o.” već su danima pripremljeni za gužve, što znači i povećane količine otpada. “Najintenzivni dio godine definitvno je neposredno pred i iza blagdana Svih svetih. Povećana odvožnja otpada već se diljem osječkih groblja događa i događat će se i iza Svih svetih. Nekoliko dana nakon blagdana bit će sve prepuno otpada od lampiona, a kod prvog mraza kad uvene cvijeće, bit će mnogo biorazgradivog otpada”, otkrio nam je Domagoj Vinaj, rukovoditelj tehničke službe groblja i krematorija u Osijeku.

Osim toga, Vinaj nam je otkrio kako se na osječkim grobljima otpad odavna razvrstava i to u četiri kategorije. “Prvi je tzv. grobljanski otpad, a to bi najbliže bilo komunalnom miješanom otpadu koji završava na Lončarici, odnosno “osječkom Jakuševcu”. Druga vrsta otpada je biorazgradivi otpad koji nastaje na groblju od živog cvijeća, granja i lišća, tom dijelu otpada mi dodajemo i ono što naša tehnička služba koja održava groblja skupi od siječe stabala, osušenog cvijeća itd. Treća vrsta otpada to je plastika i tu postoje određeni problemi. Naime, najveći dio te plastike su lampioni, a s tim imamo veliki problem s zbrinjavateljima te vrste otpada. Ova vrsta otpada je doista najproblematičnija jer malo tvrtki u Hrvatskoj želi zbrinjavati ovakvu vrstu otpada, a jednim dijelom je to i zbog parafina koji se nalazi unutar lampiona koji tu plastiku uprlja na određeni način. Govorim ovo kao laik i nisam stručan u tom pogledu, ali pretpostavljam da to tvrtkama smeta prilikom daljnje oporabe ovakve plastike. Međutim, mi smo to dužni zbrinjavati i to činimo na takav način. Četvrta vrsta otpada je opasni otpad, a to su baterijski ulošci koji se nalaze u električnim lampionima”, opisuje nam rukovoditelj.

Da su tijekom ovih dana pojačane službe na grobljima baš kao u Rijeci i u Osijeku kaže nam Vinaj koji okriva i ogromne brojke skupljenog otpada na tim površinama. “Radi se otprilike u godini dana o 5 tisuće kubnih metara otpada tako da mi svakako imamo posebnu tehničku službu na grobljima i koja uz ostale poslove konstantno radi prikupljanje otpada i stavljanje otpada na privremene deponije, a onda s tih privremenih deponija također ta tehnička služba s uređajima utovara to u kamione tvrtke Unikom Osijek”, opisuje Vinaj koji nam je dodao kako savjeta za smanjenje otpada tijekom ovih osjetljivih datuma za građane nema, ali na državnoj razini savjet bi kaže, mogla biti uredba ili zakon koji bi se odnosio na korištenje isključivo staklenih lampiona koji su svakako prihvatljiviji za okoliš. “Staklo je u potpunosti oporabljivo, da se koriste stakleni lampioni, tada bi se učinilo nešto zaista dobro za prirodu”, zaključuje Vinaj.

Kako će na blagdan Svih svetih, kao i dane uoči i nakon biti regulirana služba za odvožnju otpada u glavnom gradu Hrvatske, kontaktirali smo Zagrebački holding, no u trenutku zaključivanja članka nismo dobili odgovor.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.