pexels-ron-lach-7829828

Jesu li plastični mjehurići reciklabilni i kako ih ponovno iskoristiti?

GREEN_300_listici_sredina

Priznajte da ste ih pucketali

Kada na kućnu adresu stigne paket omotan plastičnim mjehurićima, ne znaš jesu li ti traži mjehurići koje možemo pucketati ili proizvod unutar njih. No, mogu li se oni reciklirati?

Jedan od najzabavnijih dijelova odmotavanja paketa u djetinjstvu bio je onaj dio s pucketanjem tisuće mjehurića koji su služili kao ambalaža proizvoda. Nećemo se lagati, mnogima je i danas ovo gušt raditi. Kad smo bili mali možda nismo previše bili zabrinuti oko ponovne uporabe ovog materijala, a kamoli može li se reciklirati. No, danas se postavlja  ozbiljno pitanje; Mogu li se popularni mjehurići reciklirati? Mnogi od nas kupuju sve više proizvoda putem interneta, pa nam ostaje puno materijala za pakiranje koje treba zbrinuti. Obloga od mjehurića izraz je za plastičnu ambalažu, baš poput stiropora. Njegova je proizvodnja započela još 1957.  godine kada su dva inženjera pokušala izraditi plastične tapete koristeći dvije tuš zavjese. Tri godine kasnije, tvrtka Sealed Air je počela proizvod prodavati kao ambalažu za elektroniku.

Obloga od mjehurića izrađena je od polietilena niske gustoće (LDPE) ili plastike #4. LDPE se također koristi za tanke plastične vrećice koje se koriste u kemijskoj čistionici kao i za plastičnu foliju i omot. Druge vrste materijala za pakiranje izrađene od LDPE -a uključuju zračne jastuke i polietilensku pjenu. Iako su mnogi proizvodi za pakiranje dizajnirani za jednokratnu uporabu, Sealed Air zapravo proizvodi omot od mjehurića koji ima na umu višestruku uporabu. Međutim, morate držati mjehuriće neprobušenima kako bi ponovna upotreba bila opcija. Ono što je zanimljivo, tvrtka koja je prva proizvela ove popularne mjehuriće, u Americi ima mogućnost recikliranja istih. Tamošnji korisnici mogu poštom poslati svoje obloge od mjehurića u tvrtku, a postoji i mogućnost odlaganja takve ambalaže u određenim trgovinama.

Vjerujemo da mnogi od nas nisu u mogućnosti svoje obloge od mjehurića pravilno reciklirati, no osim reciklaže postoji i opcija ponovne upotrebe. Jedna od njih je svakako zaštita predmeta u transportu. Naime, višak najlona od mjehurića možete iskoristiti prilikom slanja ili premještanja određenih stvari u kući. Ovi mjehurići mogu poslužiti i kao odlična izolacija prilikom kupnje zamrznutih proizvoda u dućanu, posebice ako kupujete sladoled. Plastični mjehurići mogu zaštititi i vaše povrće u frižideru bez da se primjerice jedna rajčica sudara u drugu. Jedna od upotreba omotača s mjehurićima je i mogućnost sprječavanja viška kondenzacije u vodokotliću vašeg WC -a. Unutrašnjost spremnika obložite mjehurićima i oni će pomoći u ograničavanju kondenzacije. Možda tražite način da spriječite da vaše torbice izgube oblik kad ih izvadite nakon nekoliko mjeseci. Mjehurići su pravo rješenje. Presavijte list omotača mjehurićima i stavite ga u torbicu ili torbicu. Ovo može biti jedan od jednostavnijih načina korištenja ove ambalaže, a spasit će vašu torbicu od savijanja i oštećenja.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.