jestive slamke naslovna

Jestive slamke kao ekološko rješenje: Gdje ih možete pronaći u Hrvatskoj i po kojoj cijeni?

GREEN_300_listici_sredina

Na zeleni način

Plastične slamke već dugo nisu ekološki prihvatljive, a korisnici se često žale na one od recikliranog papira. Jestive slamke su odlično rješenje, ali ne možete ih baš pronaći na svakome uglu.

Slamke. Tko ne voli popiti svoj omiljeni napitak na slamku? No plastične slamke, znamo svi, prava su ekološka katastrofa, a one od recikliranog papira… Hm, priznajte, kada omekane nakon deset minuta, kvare okus i piću jer kao da zajedno sa svojim napitkom žvačete i karton.

No, na svu sreću, na tržištu postoje i one jestive slamke, veganske, napravljene od organskih sastojaka. Doduše, malo su skuplje i kod nas nemate širok izbor proizvođača, ali možete ih nabaviti i u Hrvatskoj. Uglavnom, online prodaja je sigurna, ali dobra Tvornica zdrave hrane drži ih i na svojim policama.

Biorazgradive, od jabučnih vlakana

U potrazi za jestivim slamkama, naišli smo na one brenda Sana delikatese, iz Koprivnice, koje zadovoljavaju i svojim sastavom i svim ostalim “performansama”. Takozvane Cool slamke, jedine su na hrvatskom tržištu načinjene od pšenice i vlakana jabuke, a zaslađene steviol-glikozidom.

Dobre su čvrstoće, u hladnim pićima ili smoothieju traju do 60 minuta, a do 20 minuta u toplim napitcima. Ovaj je brend prije dvije godine na tržište lansirao jestive cool žličice, bezglutenske, od rižinog i kukuruznog brašna te jabučnih vlakana.  I slamke i žličice su biorazgradive pa ako ih ne pojedete, ne predstavljaju problem za planet Zemlju. Zasad, slamke i žličice možete pronaći na Sana delikatese web shopu, a za pakiranje od 30 komada, morate izdvojiti 2,65 eura.

Na policama poznate biotrgovine

Naravno, kamo po nešto korisno za naš planet nego u Tvornicu zdrave hrane. Ondje možete pronaći jestive slamke simpatičnog naziva Quick Milk, mađarskog brenda Felfoldi Edesseggyarto Kft.

Riječ je o jestivim slamkama, izrađenim od prirodnih sastojaka iz kontroliranog organskog uzgoja, a sadrže ciklu u prahu, prirodnu aromu i glukozni sirup, ne sadrže gluten i pogodne su i za vegane.

Možete ih pronaći u trgovinama i na web shopu, a u ponudi je okus od jagode, vanilije i kakaa. Za njih je preporuka da se ne koriste u vrućim napicima, nego u hladnim ili toplim, a mogu trajati do 40 minuta.

Možete ih pronaći po cijeni od 1,99 eura za pakiranje od 6 komada.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.