giorgio-trovato-EU1R18L1Kb4-unsplash

Jestiva ambalaža – Novi korak u borbi protiv zagađenja?

GREEN_300_listici_sredina

Spasite planet od plastičnog otpada dok jedete

Zdjele od gljiva i šalice od morskih algi samo su neki od primjera kojima stručnjaci nastoje stvoriti alternative plastici. Ali jesmo li ih spremni prihvatiti?

Studenti njujorškog Instituta Pratt za zadatak su dobili stvoriti nove oblike ambalaže za hranu koji će zamijeniti neodrživi dizajn o kojem ovisi suvremeni život – plastične čaše, poklopce, slamke i boce za jednokratnu upotrebu. Usredotočujući se na otpad koji obično prati hranu koju se dostavlja iz restorana, studenti su ispekli i 3D printerom otisnuli slamke izrađene od šećera i agara – želatinozne tvari dobivene iz morskih algi. Ručno su oblikovali zdjelice od micelija, poput niti tankih korijena gljiva. Jedan je tim izradio i komade crne plastike koji se mogu složiti u posude koje se kasnije mogu prikupljati, sanirati i ponovno koristiti od strane lanaca restorana. Drugi je dvojac stvorio genijalnu kartonsku kutiju sa sklopivom vilicom i žlicom. Kada je ručak gotov, sve se odloži u kantu za kompost, koja bi u idealnom svijetu, postojala u gotovo svakom prostoru.

Naravno, nisu studenti ti koji su došli na ideju o pakiranjima koji se mogu razgraditi prirodnim putem. Često radeći zajedno, dizajneri, inženjeri, biolozi, investitori i reciklažni proizvođači već godinama nastoje razviti ambalažu koja spada u mandat onoga što je poznato kao kružna ekonomija. Naime, na to ih je razmišljanje potaknula činjenica da se godišnje od 78 milijuna tona plastičnih ambalaža u svijetu reciklira samo 14%. Lagana i plutajuća plastika često izbjegne reciklažu i završi u oceanima. Očekuje se da će problem postati još veći.

Dok neke tvrtke proizvode biorazgradive šalice napravljene od morskih algi, neke tvrtke idu korak dalje i stvaraju jestiva pakiranja kojima žele pokušati stati na kraj prekomjernoj zagađenosti plastičnim otpadom. Na tržištu već postoje jestive slamke koje su obogaćene prirodnim bojama i aromama te paketići s vodom u obliku prozirnih loptica kao alternativa plastičnim bocama. Nakon što zagrizete paketić i popijete vodu, možete ga pojesti jer je proizveden od probavljive tvari na bazi morskih algi te je bez okusa i mirisa. Osim samih ambalaža, postoji i jestivo posuđe i pribor za jelo.

Ukratko, ako je ambalaža jestiva to znači da je biorazgradiva. Takvi proizvodi otvaraju brojne prilike te je samo pitanje vremena kada će još više tvrtki početi razmišljati o korištenju novih tehnologija u pakiranju. To bi mogla biti i velika prilika za poljoprivredni sektor, ali prvo se mora poraditi na svijesti potrošača i njihovoj spremnosti da takve proizvode vide kao priliku da pomognu već odavno napaćenoj Zemlji.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.