Jeste li već čuli za Finoteku, prvu ikad domaću online trgovinu OPG proizvoda?

GREEN_300_listici_sredina

Djeluje već 15 godina

Online trgovine nisu nam neka novost, no jeste li znali koja je prva domaća online trgovina za domaće proizvode? Riječ je o web trgovini "Finoteka", a iza nje već 15 godina stoji Hrvoje Kolman iz Nedelišća. Finoteka okuplja više od 3000 OPG-ovaca diljem Hrvatske s više od 5000 različith domaćih proizvoda.

Kupnja domaćih proizvoda putem online trgovine više nije neka novost, posebice u početku pandemije kad su OPG-ovi i drugi proizvođači tražili načine kako plasirati svoje domaće proizvode. No, uvijek je netko prvi u tome. Tako je 2008. godine prvu takvu platformu za prodaju lokalnih i domaćih proizvoda postavio Hrvoje Kolman iz Nedelišća, nazvavši je Finoteka.

Više od 3000 OPG-ovaca u bazi

Uz potporu obitelj Hrvoje je najprije osnovao svoj OPG. Bavio se uzgojem raznovrsnog povrća kojeg je prodavao u Zagrebu na Zelenoj tržnici, no postepeno je u tome počeo uviđati svojevrsne nedostatke. “Ubrzo sam primijetio da se događa da od nas kupuju trgovci koji su dolazili iz istog kraja kao i mi. Dakle morali smo i mi i oni prevaliti put od nekoliko stotina km, kako bismo kupoprodaju realizirali u Zagrebu, unatoč tome što smo često dolazili iz istog kraja Hrvatske”, ističe Hrvoje.

I tako se rodila Finoteka.com koja danas okuplja oko 3000 OPG-ova s više od 5000 različitih proizvoda. “Surađujemo s mnogim medijima, općinama, gradovima, LAG-ovima, Leader mrežom Hrvatske… Širimo znanje i iskustvo koje smo stekli (i stječemo) na ovom putu, dajemo inicijative, probijamo led, testiramo inovativne modele te ih bez zadrške prezentiramo u javnosti kako bi ih drugi iskoristili. Sve naše prihode koje ostvarujemo i dalje ulažemo u provedbu projekata kojima na razne načine pomažemo proizvođačima uključenima u Finoteku. Nitko ništa ne može sam, a Finoteka nam omogućuje da djelujemo zajedno“, tvrdi osnivač Finoteke na svojoj web stranici.

Grad Čazma financira oglašavanje svojih lokalnih OPG-ova

Primjer dobre prakse u pomaganju lokalnim OPG-ovcima svakako je Grad Čazma koji još od 2014. godine financira oglašavanje proizvođača domaće hrane na području Grada upravo na Finoteci. Pravo na korištenje ove usluge imaju tržišno orijentirana poljoprivredna gospodarstva s područja grada Čazme koja su upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava i ostali registrirani proizvođači hrane koji imaju sjedište/prebivalište na području grada Čazme. Trenutačno je to petnaestak poljoprivrednika i OPG-ova s područja grada Čazme.

Osim toga, prošle godine Finoteka je, uz ponudu i dostavu poljoprivrednih proizvoda, uvela i uslugu posredovanja u traženju posla, odnosno radnika. Dakle, ukoliko na vašem OPG-u imate potrebu za radnicima ili ako želite raditi na poljoprivredi, Finoteka vam i u tome može pomoći. Svakako  još jedan dobar razlog za posjetiti ovu web stranicu.

PHOTOS BY: Unsplash, finoteka.com, Grad Čazma / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.