234459399_590463145663999_6662376362558321070_n

Jeste li čuli za The Ocean Cleanup, organizaciju koja želi ukloniti svu plastiku iz oceana?

GREEN_300_listici_sredina

Može li uspjeti?

Svake godine milijuni tona plastike ulaze u oceane, zatim se ta plastika izlijeva u rijeke, a dio putuje do zaleđa oceanskog smeća, gdje se hvata u vrtloge cirkulirajućih struja. Ako se ništa ne poduzme, plastika će sve više utjecati na naše ekosustave, zdravlje i gospodarstvo, a ova organizacija želi učiniti sve da to zaustavi...

The Ocean Cleanup je neprofitna organizacija za zaštitu okoliša sa sjedištem u Nizozemskoj, a cilj joj je iz oceana ukloniti što više plastike. To namjeravaju postići s novom tehnologijom za uklanjanje plastičnog otpada iz oceana i stvoriti prvu skalabilnu tehnologiju tog tipa. Temeljni izazov čišćenja različitih hrpa oceanskog smeća je da je zagađenje plastikom jako razrijeđeno i da obuhvaća milijune kvadratnih kilometara. Njihovo rješenje za čišćenje dizajnirano je tako da prvo koncentrira plastiku, što im onda omogućuje učinkovito prikupljanje i uklanjanje velikih količina.

Za čišćenje toliko velikih područja potrebno je strateško i energetski učinkovito rješenje kako bi se moglo povećati do flote pojedinačnih sustava, i da svi zajedno rade na čišćenju smeća. Uz relativnu razliku u brzini između sustava za čišćenje i plastike, plan im je stvoriti umjetne obale gdje ih nema kako bi koncentrirali svu tu plutajuću plastiku. Njihov sustav za čišćenje se sastoji od duge barijere u obliku slova U koja će voditi plastiku u retencijsku zonu na svom krajnjem kraju gdje će zadržati plastiku od daljnjeg širenja. Uz pomoć računalnog modeliranja mogu se kretati prema područjima s najvećom koncentracijom plastike i na taj način poboljšati učinkovitost čišćenja a kad se napuni, zona zadržavanja bit će povučena na uslužno plovilo radi pražnjenja.

The Ocean Cleanup je za sada rasporedio tri presretača u rijekama u Indoneziji, Maleziji i Dominikanskoj Republici kako bi spriječio ulazak plastike u oceane. Sustav barijera i transportera na solarni pogon koristi riječne struje za lijevanje plastike u spremnike koji se mogu vratiti na kopno i sortirati. Krajnji cilj je razviti “prvu skalabilnu tehnologiju” za uklanjanje plastike iz Zemljinih voda, rekao je izvršni direktor i osnivač Ocean Cleanupa, Boyan Slat. “Naša je strategija doista dvostruka. S jedne strane, zaustaviti izvor i spriječiti da više plastike uđe u oceane i rijeke. No, u isto vrijeme u oceanu već postoji mnogo naslijeđene plastike, posebno ova Velika pacifička hrpa smeća između Havaja i Kalifornije. Masivna je i ne prolazi sama od sebe. Zato to moramo očistiti.”

Procjenjuje se da Velika pacifička hrpa smeća sadrži 79.000 tona plastike na površini od preko pola milijuna kvadratnih kilometara. Ovaj detritus se prvenstveno sastoji od mikroplastike, koju Nacionalna služba za ocean definira kao “male plastične komade duljine manje od pet milimetara koji mogu biti štetni za naš ocean i vodeni svijet”. The Ocean Cleanup organizacija je inspirirana prirodom, a posebno obalama. Slat je rekao: “Ako pogledate obale, one su zapravo vrlo učinkoviti načini hvatanja plastike. Ako ga vidite na plaži, izvan je oceana, i ostaje izvan oceana. U osnovi, razvili smo vrlo duge, plutajuće barijere koje provlačimo kroz zakrpu. I hvata, a zatim koncentrira plastiku prije nego što je možemo izvaditi. Ako sve prođe kako treba, za nekoliko tjedana se nadamo da ćemo  vidjeti sustav potpuno ispunjen plastikom. A ako to uspije, onda s pouzdanjem možemo reći da tehnologija radi i to možemo povećati.”

Ova organizacija ima i neke vrlo značajne podupiratelje poput Coca-Cole koja se smatra jednim od najvećih zagađivača i proizvođača plastike. No čini se da ovaj megabrend ipak ima namjeru očistiti otpad koji je i stvorio, što u organizaciji smatraju da točno takve tvrtke na kraju bi i trebale plaćati za čišćenje plastičnog otpada.

PHOTOS BY: Instagram @theoceancleanup / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.