Pero

Jeste li čuli za Pero, ekološka sredstva za čišćenje iz Hrvatske?

GREEN_300_listici_sredina

"Pero koji prska od sreće"

Hrvatski certificirani ekološki brend sredstava za čišćenje proizveden je iz materijala na bazi bilja i prirodnih minerala koji su uz to biorazgradivi i dolaze iz obnovljivih izvora. U potpunosti prirodni, Pero zagovara ono što je ostatku takve industrije, ali i njihovim potrošačima još uvijek velika nepoznanica – zamjenu za agresivna kemijska sredstva.

Godine 2016. kada u Hrvatskoj rijetko tko misli o ekološkim proizvodima, jedan student iz Rijeke pokreće priču koja mijenja svijet čišćenja, ali i hrvatskog poduzetništva. Pod simpatičnim i lako pamtljivim sloganom “Pero koji prska od sreće” proizašli su deterdženti za čišćenje kuhinja i kupaonica, učinkoviti eko odmaščivaći za čišćenje pećnica, kuhinjskih uređaja, sredstva za pranje podova, wc gelovi, tekući deterdžent za robu i suđe te višenamjensko sredstvo za čišćenje. Davor Ćiković ime je koje stoji iza ovog poduzetničkog pothvata. 

Davor je još kao student agronomije, odlučio da će sve što u životu bude radio biti daleko od umjetnih pesticida, gnojiva i kemikalija koje se naširoko koriste. On je radije pedalirao ljeti na more u Dalmaciju, na balkonu uzgajao rajčice i iskušavao svoja prirodna sredstva za čišćenje u starim i oronulim studentskim stanovima. Sredstva su prošla test „dan poslije“ brišući tragove dobrih zabava, prolivenih pića, ostataka hrane i mnogobrojnih otisaka. 

Uz malo obiteljskog vjetra u leđa, Pero proizvodi počinju nastajati u pogonu za proizvodnju koji se nalazi u Matuljima, u preuređenoj obiteljskoj kući. Od te početne 2016. godine, kada je proizvodnja bila ručna, u malim serijama do današnjeg webshopa, Pero je rastao polako i ekološki. Kako i sam pokretač branda kaže, potrošači su bili skeptični prema proizvodima jer su navikli na konvencionalne proizvode, a na tržištu su bili dostupni brendovi inozemnih proizvođača, no ponuda je bila ograničena na specijalizirane trgovine zdrave hrane. Ipak, ostao je dosljedan svojoj viziji i bio siguran u svoje proizvode izrađene isključivo od prirodnih sastojaka iz održivih izvora, koji ponosno nose ECOCERT certifikat za cijeli asortiman proizvoda.

Ono po čemu su proizvodi prepoznatljivi i specifični jesu čista eterična ulja mediteranskog bilja: lavande, ružmarina, kadulje, bosiljka, mažurana, lovora i mente

Lavanda

Boce u kojima se nalaze Pero proizvodi su 100% reciklirajuće što rezultira manjom proizvodnjom otpada u okolišu, manjom potrošnjom energije i reducira proizvodnju nove plastike. Raspršivač, izrađen od PEHD, PELD i EVA plastike, također se može u potpunosti reciklirati, a stroge analize neovisnih instituta i državnih regulatornih tijela potvrdile su brzu biorazgradivost, zdravstvenu ispravnost i sigurnost sastojaka, ambalaže i proizvodnih metoda proizvoda za ljude i okoliš. 

U potpunosti prirodni, Pero zagovara ono što je ostatku takve industrije, ali i njihovim potrošačima još uvijek velika nepoznanica – oni su zamijenili agresivna kemijska sredstva koji ostavljaju permanentni trag na okoliš i zdravlje ljudi i životinja, nizom proizvoda. I baš tako se hrvatski brand specijaliziran za prirodna sredstva za čišćenje, polako ali sigurno zavukao pod kožu svakoga tko je imao priliku isprobati njihove proizvode. Jer tko ne bi čistio i prskao od sreće znajući da ne uništava prirodu? 

PHOTOS BY: Facebook Page Pero, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.