Bundeva je bogat izvor beta karotena, zbog čega je i krasi tako divna i intenzivna narančasta boja. Beta karoten smanjuje rizik od nastanka nekih vrsta raka, dobro utječe na vid i kožu. On je također snažan antioksidans, a tijelo ga pretvara u vitamin A. Pun pogodak! Osim ovog važnog nutrijenta, bundeva je jedna od namirnica s najvećim udjelom kalija, a hrana bogata kalijem sprječava srčane i krvožilne bolesti. U bundevi se nalazi i vitamin C, koji je jedan od najjačih antioksidansa koje naš organizam treba, pa ako želite poraditi na imunitetu, ovu jesen maksimalno iskoristite bundevu.
Ako za svoje obroke želite odabrati namirnice koje će vas zasititi i dati vam energiju, a pritom pazite na unos kalorija – opet je bundeva idealna. Jer, oko 100 grama pirea od bundeve ima samo 40 kalorija!
Mirisna, kremasta i neodoljivo slatka, pita od bundeve pravi je odabir nedjeljnog kolača za listopad i studeni.
Sastojci
Za tijesto:
- 250 g brašna
- 1 žlica šećera
- sol
- 125 g hladnog maslaca
- 1 jaje
- 1,5 žlica octa
Za nadjev:
- 500 g mesa muškatne bundeve
- 50 g maslaca
- 1 žličica cimeta
- muškatni oraščić
- klinčić u prahu
- 6 žlica javorova sirupa
- 100 ml mlijeka
- 3 jaja
- 50 g šećera
- 4 žlice slatkog vrhnja
- 40 g škrobnog brašna
Priprema
Brašno istresite na radnu površinu, umiješajte šećer i sol pa u sredini napravite udubljenje. Maslac u komadićima raspodijelite po rubovima brašna. U udubinu razbijte jaje, dodajte ocat i 50 ml tople vode te nožem miješajte dok ne dobijete grudice (pokretima kao da sjeckate). Zatim na brzinu umijesite glatko tijesto, oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku 30 minuta.
Bundevu prepolovite napola, pokapajte maslinovim uljem i stavite da se peče u pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Kada je pečena, meso izvadite žlicom, začinite cimetom, muškatnim oraščićem i klinčićem u prahu, dodajte javorov sirup i mlijeko te sve izmiješajte mikserom.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Tijesto kratko premijesite, na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte u krug te položite u kalup za pitu promjera 28 cm. Rub tijesta uzdignite uz rub kalupa i fino ga oblikujte. Dno tijesta nekoliko puta izbockajte vilicom. Razdvojite žumanjke i bjelanjke. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Izmiksajte šećer, slatko vrhnje, škrobno brašno, žumanjke i pirjanu bundevu da dobijete pire. Tada umiješajte snijeg. Nadjevom od bundeve pokrijte tijesto pa pecite pitu 35-40 minuta.