clay-banks-W2zipE1V-iQ-unsplash

Jesenske radosti u kojima možete uživati svaki dan!

Održiva jesen

Jesen je počela, a s njom je došlo mnoštvo predivnih boja, svježiji zrak, zvuk kiše na prozoru, tople dekice, jesenski mirisi, degustacije novih vrsta čajeva i mekani puloveri. No ove jeseni, osim što ćete uživati u svim njenim čarima, isprobajte i nekoliko jesenskih zelenih aktivnosti koje možete poduzeti kako biste poboljšali svoj utjecaj na okoliš, poboljšali svoje zdravlje i uštedjeli novce.

Jesenski period je zapravo idealno vrijeme da poduzmemo neke akcije i napravimo promjene dok još imamo malo one ljetne energije, a prije nego počne blagdansko ludilo i zimska hladnoća zbog koje većinu zime provedemo na kauču. Donosimo nekoliko prijedloga kako provesti održivu jesen.

Grijanje

Kako su dani sve kraći i stižu nam prohladne noći, vjerojatno polako počinjete uključivati grijanje. No prije nego ga upalite, provjerite jeste li učinili sve da vam dom zadržava toplinu. Ako imate stare prozore koji propuštaju zrak, možda je vrijeme da uložite u nove prozore koji iako su veliko ulaganje sada, dugoročno će vam uštedjeti novce na grijanju. Ako imate vrata koja propuštaju zrak, razmislite o stavljanju ručnika na pod ispod vrata koji će zadržavati toplinu, a možete jedan takav i sami sašiti vrlo jednostavno. Možda se ovo čini kao nešto banalno, ali zaista može utjecati na toplinu prostorije.

Jesensko traženje hrane

Ova aktivnost ima nekoliko prednosti. Osim što ćete izaći van u prirodu, opustiti se i uživati u svježem zraku, imate nešto i za ponijeti doma. Ako se razumijete u gljive, ili znate nekoga tko se razumije, krenite u berbu gljiva i kasnije kod kuće napravite rižoto. Isto tako možete u berbu kupina i od njih napraviti domaći pekmez. A ako ste ljubitelj kestena, krenite na jesensku šetnju šumom, uživajte u šarenoj prirodi, berbi kestena koje kasnije možete ispeći kod kuće. Ako znate nekoga tko ima voćnjake, pitajte da li trebaju pomoć u berbi i naravno za nagradu odvojite malo i za sebe.

Rad u vrtu

Postoji nešto zadovoljavajuće u sređivanju vrta, u skupljanju lišća, mirisu pokošene trave, skupljanju voćki ako ih imate i na kraju uživanje u uređenom vrtu. Osim što je rad u vrtu dobar za vaše fizičko zdravlje kao i mentalno, ima i nekih drugih prednosti. Lišće koje ste skupili možete iskoristiti u domu kao ukras, bilo to da napravite od njih konfete, vijenac za vrata od suhog lišća ili viseći vijenac koji ćete postaviti na zid, a možete ih koristiti i u raznim likovnim projektima. Ako ne napravite ništa od toga, dodajte ga u kompost i obogatite tlo.

Unesite miris jeseni u dom

Mnogi ljudi vole miris jeseni, odnosno mirise koje povezuju s jeseni poput mirisa šume nakon kiše, miris svježe pečene pite od jabuke ili bundeve, miris kompota od dunja ili pekmeza od šljiva koji se kuha i drugo. Tako da uživajte u kuhanju s jesenskim plodovima i mirisima koje ispuštaju u vašem domu zbog kojih vam neće ni trebati mirisne svijeće. Otvorite prozor nakon večernje kiše i omogućite da svjež povjetarac prostruji vašim domom. Otvaranje prozora također pomaže u uklanjanju zagađenog zraka u zatvorenom prostoru, problemu koji ima većina domova.

Ukrasite dom

Kupnjom bundeva i šarenih tikvica raznih oblika osim što možete spremiti razna jela, mogu vam poslužiti i kao jesenski ukrasi. Složite ukrasni tanjur s tikvom i jesenskim cvijećem, ili različitim tikvicama zajedno. U šumi nabavite kestena i češera i naslažite ih u staklenu vazu, dodajte i grančice bora ili štapiće cimeta za miris. Od grančica i lišća možete napraviti i razne vijence ili ih staviti u vazu kao jesenski buket. Budite kreativni i poigrajte se raznim varijacijama kako iskoristiti jesenske plodove za dekoraciju doma.

Prilagodite prehranu

Kupnja sezonske hrane ima pozitivan utjecaj na okoliš jer smanjuje troškove transporta i skladištenja, pa jer prelazi manji put da bi došla do vašeg tanjura značajno smanjuje emisiju stakleničkih plinova. Druga prednost sezonske hrane je i to što je ona svježija, ukusnija i hranjivija od hrane koja se konzumira izvan sezone. Iako svi volimo jesti jagode tijekom cijele godine, najbolje vrijeme za jelo je kada se mogu kupiti izravno od lokalnog uzgajivača ubrzo nakon berbe.

Promijenite garderobu, ali i navike

Šarenu ljetnu odjeću polako zamjenjujemo toplijom odjećom u jesenskim bojama, a s promjenom sezone često dolazimo u napast kupovati novu garderobu koja nam možda zapravo i nije potrebna. Prilikom pospremanja ljetne odjeće odmah provjerite ima li nešto što vam više ne odgovara pa donirajte ili prodajte na jednoj od mnogih stranica za prodaju odjeće i tako napravite prostora u ormaru. Zatim izvadite jesensku odjeću i odmah prođite kroz sve, odvojite ono što vam više ne odgovara ili što je možda staro ili uništeno i donirajte ili reciklirajte tekstil. Tako ćete vidjeti što vam točno nedostaje i možete se fokusirati da kupite samo to. Ako si zadate cilj da potrošite samo novce koje ste zaradili od prodaje odjeće, raščistiti ćete i obnoviti ormar u isto vrijeme sa nula troškova.

PHOTOS BY: Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.