izvor_kupe_20201101_130612

Jesen je idealna za izlet do izvora rijeke Kupe

GREEN_300_listici_sredina

Tri staze za istraživanje

Izvor Kupe se smatra jednim od najimpresivnijih krških izvora u Hrvatskoj i ujedno se ubraja među poznatija izletišta obožavatelja prirodnih ljepota. Uvjerite se i sami u to!

Kako zamišljate onaj idealan jesenski izlet u prirodu? Za mene on obavezno uključuje odlazak u šumu, šuškanje prvog otpalog lišća pod gojzericama, krošnje koje se prelijevaju u svim nijansama zelene, smeđe i zlatne, a izlet je savršen ako staza prolazi uz bistru i hladnu rijeku.  Ako i vi tako zamišljate savršen jesenski dan u prirodi, onda se trebate ove jeseni uputiti u Nacionalni park Risnjak i prošetati se jednom od mnogobrojnih staza do izvora rijeke Kupe

Izvor rijeke Kupe spada pod Nacionalni park Risnjak, a površina od 10 hektara je proglašena zaštićenim dijelom 1963. godine. U pitanju je jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela. Ja ću još dodati da je ovaj izvor jedan od ljepših. Posebno je čarobno u ovo doba kada se jesensko šarenilo oslikava o tirkiznu površinu vode – prizor koji se tako lako ne zaboravlja. 

Do izvora rijeke Kupe postoje tri uređene staze, a definitivno najpopularnija je ona iz mjesta Razloge. Za to postoji jedan posve jednostavan razlog – najkraća je. Do samog izvora je potrebno svega 45 minuta u jednom smjeru. Ova staza je možda najpopularnija i najbrža, no po meni nije ona najljepša niti izletniku pruža potpuni doživljaj ove hrvatske ljepote. Dobra opcija je staza iz mjesta Donji Kupari koja traje okvirno oko sat i pol u jednom smjeru i izvrsna je alternativa ako tražite dužu stazu, no ipak ne želite proći puno kilometara. 

Moj osobni favorit je ipak staza koja je kilometarski i vremenski najduža. Na njoj ćete imati potpuni doživljaj ovog dijela Gorskog kotara i upoznati rijeku Kupu i njenu šumu u punoj ljepoti. Ova staza je duga 12.5 kilometara i okvirno je za nju potrebno oko četiri sata aktivnog hodanja. No, bez obzira na kilometražu, teren je lagan i bez uspona. 

Imajte na umu da ćete na ovim stazama poželjeti uživati i duže, stoga svakako računajte na duže pauze jer ova ljepota samo to i zaslužuje. Pauze možete napraviti na križanju staza prije samog izvor rijeke gdje se nalazi drveni stol i klupice. Mjesto za pauzu nalazi se i prije drvenog mostića, a uz samu rijeku postoje i zelene livade koje su stvorene za jesenski piknik

Izvor rijeke Kupe je predivan u bilo koje godišnje doba, no jesen ovom mjestu pruža posebnu čar. U isto vrijeme do izražaja dolaze sve one najljepše jesenske boje, a tirkizna boja samog izvor dodatno je istaknuta. Čini se kao da se nalazite u fantasy filmu, a šumske vile samo što nisu stigle do izvora rijeke. 

PHOTOS BY: Mija Dropuljić / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.