Screenshot 2022-12-21 154239

Jenna Ortega više nije veganka: ‘Na snimanju za Wednesday nisam dobivala hranjive tvari’

GREEN_300_listici_sredina

Komentira nutricionistica

Nutricionistica Maja Ljubas komentira može li se veganskom prehranu unijeti sve potrebne hranjive tvari u organizam. Količina namirnica, kako je istaknula, ovise o visini i težini osobe, ali i o osobnim preferencijama.

Popularna mlada glumica Jenna Ortega, koja je glumila Wednesday Addams u Netflixovoj hit seriji, potvrdila je da više nije veganka. Tijekom snimanja spomenute serije u Rumunjskoj odlučila je napustiti veganstvo i ponovno početi jesti ribu. Ova 20-godišnjakinja, čija je popularnost sve veća, izjavila je da je hrana u Rumunjskoj bila znatno drugačija nego li ona na koju je navikla. Dodala je da ne osjeća da dobiva sve potrebne hranjive tvari te da će zbog svog zdravlja početi ponovno jesti losos i tunu.

Jenna Ortega

“Bila sam veganka jako dugo, ali kada sam otišla snimati seriju u Rumunjskoj, hrana je bila potpuno drugačija. Sada sam peskaterijanka, povremeno samo pojedem ribu“, izjavila je Ortega, ne računajući pritom na popularnost i utjecaj koji ima kod mladih. Paralelno, dio njene publike pomislio je kako je ova izjava možda kritika na račun produkcije serije u Rumunjskoj. Točnije, da je Netflix izravno odgovoran za njeno odustajanje od veganstva zbog loše ponude povrća i voća na setu.

Pravilnom veganskom prehranom, smatra nutricionistica Maja Ljubas, mogu se unijeti sve hranjive tvari u organizam. Ipak, važno je znati točno koja namirnica ima koliku nutritivnu vrijednost kako bi obrok bio cjelovit. “Svi smo mi individualci i svatko od nas zna kako se osjeća i kako na njega djeluje određena hrana. Ako je Ortega osjećala kao da ne zadovoljava svoje nutritivne potrebe to znači da je vjerojatno navikla na neku drugu hranu. Postoji mogućnost da je njen organizam navikao na namirnice koje u Rumunjskoj nije mogla nabaviti, jer svatko od nas ima određene prehrambene navike i to je isključivo stvar osobnih preferencija, ne bih rekla da je tu riječ o mogućnostima u Rumunjskoj”, objasnila je nutricionistica.

Dodaje da postoji mogućnost da osobe koje su bile zadužene za pripremu hrane nisu znale pripremiti adekvatan obrok koji bi zadovoljio sve nutritivne potrebe. “Pravilnom kombinacijom biljnih namirnica možemo zadovoljiti dnevne nutritivne potrebe, a s obzirom na to da je uvela ribu u prehranu, pretpostavljam da je smatrala da ne može zadovoljiti potrebu za bjelančevinama”, objasnila je Ljubas.

Može se iskombinirati najnormalniji obrok uz pomoć veganskih namirnica, gdje će količina ovisiti o visini i težini osobe. “Kod veganske prehrane važna je organizacija i znanje o pravilnom kombiniranju biljnih namirnica posebice u zemljama koje su tradicionalno svejedske”, kazala je nutricionistica.  Ljubas je istaknula da kvinoja i soja sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina. “Inače neke vrste mahunarki i žitarica morate međusobno kombinirati sa žitaricama kako biste unijeli esencijalne aminokiseline za potrebe organizma, ali sa sojom i kvinojom je drugačiji slučaj. Sjemenke, posebice lan, chia sjemenke te orašasti plodovi odlična su zamjena za omega-3 masne kiseline, dok primjerice, 100 grama lososa sadrži otprilike 22 grama bjelančevina, dok na primjer tofu sadrži 18-20 grama na 100 grama”.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.