Svakako je vrijeme za lagana povrtna jela koja će nam potaknuti probavu i opskrbiti nas korisnim nutrijentima. Naše bake znale su pripremati takve obroke, brzo i na jednostavan način, pa evo jednog jela koje ulazi u naša tradicionalna, a sastoji se od jeftinih i zdravih namirnica. Prisiljeno zelje, kako ga u narodu zovu, izvlači najbolje okuse iz svježeg kupusa, a možete ga lake duše kombinirati s pire krumpirom. Kupus obiluje vlakanima, vitaminima i mineralima, bogat je vitaminom C i K te kalijem.
U kupusu ćete pronaći i jedan od najjačih antioksidansa – antocijanin, koji se pokazao učinkovit u sprečavanju raznih upala. Kupus je poznat kao povrće koje podržava zdravlje probavnog sustava te potiče rast dobrih bakterija. Odvažite se u pripremi dobrog, starog prisiljenog zelja i uživajte u blagodatima kupusa.
Sastojci
- 1 kg svježeg kupusa
- 1 luk
- 2 žlice maslinovog ulja
- 500 ml pasirane rajčice
- 1 žlica šećera
- sol
- papar
- sjeckani peršin
Priprema
Luk očistite i sitno nasjeckajte. Kupusu uklonite vanjske listove te ga nasjeckajte na trakice. Posolite kupus, promiješajte i ostavite da odstoji 5 minuta. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i dodajte luk. Pržite luk do zlatno žute boje na laganoj vatri pa dodajte kupus i pirjajte sve zajedno dok povrće ne povene, oko 10-15 minuta. Dodajte pasiranu rajčicu, šećer, sol i papar. Dobro promiješajte i kuhajte oko 30 minuta. Poslužite toplo s malo nasjeckanog svježeg peršina i pire krumpir.