Ljeto se zaključuje kuhanjem šalše, ajvara, pekmeza od šljiva. Želite li pripremiti domaću šalšu, doista je jednostavno, a jedino osigurajte barem tri sata za njezino kuhanje. Jer, što šalšu duže kuhate, bit će ukusnija.
Možete je zamrznuti ili spremiti u staklenke i ostaviti na hladnome mjestu, i cijelu ćete zimu imati zdrav i ukusan dodatak za tjesteninu ili različite umake, pa čak i variva.
Donosimo vam traducionalan recept s kojim će vaša šalša biti pravo remek-djelo okusa.
Sastojci
- 3 kg rajčica
- 2 glavice češnjaka
- peršin
- 2 žličice šećera
- sol
- papar
- maslinovo ulje
Rajčice operite i stavite u lonac s uzavrelom vodom. Pustite da odstoje 10-minuta pa izvadite. Pričekajte da se malo ohlade pa ogulite kožicu. Nasjeckajte rajčice na veće komade, ali tako da to radite nad zdjelom kako bi vam unutra curio sok od rajčica dok ih režete.
Na maslinovom ulju pirjajte sitno narezani češnjak. Kada češnjak zamiriše dodajte rajčice i žličicu soli. Kuhajte na laganoj vatri 3 do 4 sata uz povremeno miješanje. Pred kraj kuhanja dodajte šećer i na sitno nasjeckani peršin. Ohlađenu šalšu možete pohraniti u vrećice i zamrznuti ili u staklenke, koje ćete pasterizirati u vrućoj pećnici.