B0fe46CHuAP

Jedva čekamo festivale da isprobamo ovaj eco-friendly šator!

GREEN_300_listici_sredina

Alternativa dosadašnjim plastičnim šatorima

Održive promjene koje ćemo, nadamo se, uskoro viđati na festivalima...

Nova godina, novi festivali. Ili se barem tome nadamo, vidjevši kako je InMusic već počeo najavljivati ovogodišnji festival. Osim što će se morati prilagoditi sigurnosnim pravilima i mjerama vezano za zaštitu od koronavirusa, vrijeme je da festivali počnu donositi nova pravila i mjere vezano za održivost i kako da sam festival bude ekološki osviješten.

Osim izbacivanja jednokratnih plastičnih čaša, vrijeme je da se poduzme nešto i s velikom količinom otpada koji nastaje zbog šatora. Udruženje neovisnih festivala procjenjuje da se svake godine na glazbenim festivalima širom Velike Britanije napusti 250 000 “jednokratnih” šatora te da oni iznose 17% otpada s britanskih festivala. Jeftini šatori često su izrađeni od poliestera ili najlona, čija vlakna su dobivena iz fosilnih goriva i uglavnom se ne razgrađuju. Polimeri imaju izuzetno visoku stabilnost i trajnost, što je upravo razlog zašto su takvi materijali toliko popularni i tako pogodni za izradu šatora, no vrlo loši za okoliš.

Troškovi šatora za jednokratnu upotrebu

Za izradu jednog šatora potrebna je prilična količina energije čak i prije obračunavanja zbrinjavanja. Procijenjeno je da proizvodnja tipičnog šatora od 3,5 kg emitira ekvivalent od čak 25 kg ugljičnog dioksida i sadrži ekvivalent od oko 8,750 slamki ili 250 plastičnih čaša. Riječ je o približno istoj količini CO2 koju emitira automobil koji vozi 100 kilometara – čak i ako se ne uzme u obzir dodatna energija potrebna za prijevoz šatora do trgovina ili za odvoz na odlagalište otpada.

Održive alternative

No dobra vijest je da su nam danas dostupni šatori i klinovi izrađeni od biorazgradivih materijala poput kartona i biorazgradive plastike. Jedna od takvih tvrtki je britanska Above All C6(n), koja se trudi pronaći rješenje, odnosno održivu zamjenu plastičnim šatorima. Znajući da se tisuće šatora bacaju nakon velikih festivala, tvrtka je stvorila Pod(o), višekratnu kućicu za spavanje izrađenu od reciklirane plastike poput plastičnih boca za vodu. Pod(o) se može koristiti kao privremeni smještaj, idealan za festivale, neobična glamping mjesta ili se mogu koristiti u kriznim situacijama kada god je potrebno privremeno stanovanje.
Ta modularna kućica sastoji se od šest odvojenih dijelova koji će također uključivati solarnu energiju, opskrbu eko vodom i bio WC, a kućice se mogu međusobno i povezati. Mogu se zamotati u bilo koji dizajn, sadržavati oglašavanje, a vrlo lako ih je i spakirati i transportirati.

Još jednu malo drugačiju alternativu donosi nam nizozemska tvrtka KarTent. KarTentovo privremeno rješenje od kartona dovoljno je čvrst šator da zajamčeno ostane suh tri dana, što je prosječna dužina glazbenog festivala, a može udobno smjestiti dvoje ljudi s prostorom za odlaganje. Svaki šator isporučuje se u ravnom pakiranju, težak je 0,6 kg i velik je oko 3,3 m2. Pored svog laganog otiska koji se može reciklirati, KarTent ima i prednost prilagodljivog dizajna. Tim u KarTentu može na fasadu šatora ispisati bilo što, od sponzoriranih poruka do osobnih crteža. Tvrtka trenutno radi na stvaranju većeg dizajna koji može primiti četiri osobe umjesto dvije.
Jedva čekamo vidjeti ovakve promjene i na festivalima u Hrvatskoj, a možda čak i neke domaće proizvođače ovakvih alternativnih održivih rješenja.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.