daniel-oberg-sEApBUS4fIk-unsplash

Jednostavni savjeti za vrtlare početnike: Evo što trebate znati o sijanju u zatvorenom

GREEN_300_listici_sredina

Za uspješno vrtlarenje iz prve

Pametna strategija važna je bilo što da radili u životu. Tako je i s vrtlarenjem. Donosimo vam jednostavne, ali važne savjeteza sijanje povrća u zatvorenom.

Za mnoge uzgajivače, poljoprivrednike pa i male vrtlare proljeće je najradišnije doba u godini. Ako se tek želite okušati u sadnji i sijanju u vrtu, možda ne bi bilo loše da prvenstveno neke biljke posijate u zatvorenom prostoru, a kasnije prenijeti na otvoreno, u vrt. Donosimo vam nekoliko savjeta kako to najbolje učiniti ne bi li vaše prvo vrtlarenje prošlo bez poteškoća.

Napravite dobar plan prije sjetve

Najprije što morate učiniti je planiranje i priprema prije nego što zapravo počnete sjetvu jer upravo to je već pola uspjeha. Što ste bolje pripremljeni, informirani i organizirani kada je u pitanju sjetva sjemena u proljeće, to će uspjeh i urod biti veći. Napravite popis onoga što želite sijati i u koje vrijeme je najidealnije za sjetvu tog povrća.

Provjerite imate li kvalitetnu mješavinu sjemena

Još je jedna važna stvar za koju se trebate ranije pripremiti, a koja će vam zaista uvelike olakšati vrtlarenje i pomoći u postizanju dobrih rezultata. Bilo da odlučite napraviti ili kupiti gotovu sjemena, pobrinite se da je kvalitetna i da za nju imate idealnu zemlju s mješavinom organskog komposta.

Osigurajte dovoljno velike posude

Za sadnju kod kuće, važno je da imate posude koje su dovoljno velike da prime vašu količinu sjemena. Možda će vam se u početku činiti kako je svaka posuda dovoljno velika, no vjerujte kad krene klijati, vidjet ćete da je pametnije biljkama osigurati dovoljno mjesta za bezbrižan rast. Ako vam se čini da previše klija, prorijedite na vrijeme.

Osigurajte im dovoljno topline

Određene sjemenke (poput onih patlidžana ili paprike) obično će proklijati bolje s malo više topline pa ih slobodno ostavite u blizini radijatora, a mnoga druga sjemena će dobro proklijati na i na prozorskoj dasci okrenutoj prema strani gdje ima najviše sunca u vašem domu.

Prenesite ih u vrt u pravo vrijeme

Ne žurite s prebacivanjem vašeg povrća u vrt, no isto tako ne čekajte da se temperature drastično dignu. Budite što bolje informirani o tome kad je najidealnije vrijeme da vaše povrće bude prebačeno u vrt, a s obzirom na to da posljednjih godina temperature ozbiljno variraju, provjeravajte i vremensku prognozu kako ne bi načinili više štete nego koristi vašoj sadnji, a u konačnici i povrću.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.