arteum-ro-ZYu6P9-Glic-unsplash

Jedna zemlja u Europskoj uniji daleko prednjači u korištenju obnovljive energije od drugih

GREEN_300_listici_sredina

Osam godina prije zacrtanog cilja

Prema posljednjim rezultatima Eurostata, Švedska je najbolji primjer korištenja energije iz obnovljivih izvora. Čak 60 posto energije dolazi upravo iz obnovljivih izvora.

Prema nedavno objavljenim rezultatima Eurostata, zemlje EU premašile su svoj zadani cilj oko korištenja obnovljivih izvora energije, a jedna je zemlja vodeća u tome. Radi se naravno o skandinavskoj zemlji – Švedskoj gdje obnovljiva energija čini 60 posto ukupne energije, a svoj su cilj premašili čak 8 godina prije roka. Još jedna zanimljivost za Švedsku je da se njena ukupna potrošnja energije smanjila od 2005. godine, a to se dogodilo unatoč porastu stanovništva od 1,4 milijuna ljudi. Količina potrošene energije u tom razdoblju smanjena je s 413 na 396 TWh. Prema različitim kategorijama koje definiraju potrošnju obnovljive energije, u Švedskoj se najveći porast može vidjeti u potrošnji biogoriva i to uglavnom u sektoru industrije i prometa.

Švedska je daleko ispred svih kada je riječ o pogonu vozila s obnovljivim energentima, kao što su biogoriva, vodik, biometan i zelena električna energija. Čak 31,9% potrošnje energije u prometu dolazi iz takvih izvora u usporedbi s prosjekom EU od 10%. U usporedbi sa susjednom zemljom Finskom, koja ima samo 13%. Drugi najveći porast kada je u pitanju potrošnja obnovljive energije u Švedskoj bio je kod energije vjetra, a slijedi je korištenje toplinskih pumpi. Švedska tek neznatno zaostaje za Austrijom po udjelu energije iz obnovljivih izvora u bruto potrošnji električne energije – 74,5%, odnosno 78,2%.

Međutim, nije Švedska jedina kada je riječ o pozitivnom trendu korištenja izvora iz obnovljivih izvora u Europi općenito, jer primjerice, Norveška i Island napravile su ogromni napredak u prelasku na takve vrste potrošnje energije. Udjeli obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije za 2020. godinu iznosili su 77,4%, odnosno 83,7%.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.