fazanski-komunalac-manje-ce-kositi-odreene-zelene-povrsine-kako-bi-se-ekosustav-odrzao-na-zivotu

Jedna istarska općina zbog pčela će manje kositi travnjake

GREEN_300_listici_sredina

Planiraju i stvoriti livadu divljeg cvijeća

Promjena režima košnje jedan je od načina na koji se može doprinijeti održavanju bioraznolikosti, a u Fažani će uskoro posaditi i livadu divljeg cvijeća, sve kako bi pomogli pčelama i drugim oprašivačima.

Kako bi se održala veća bioraznolikost u Fažani, lokalni Komunalac stvarat će cvjetne oaze za pčele tako što će ubuduće manje kositi dijelove pojedinih travnjaka. Konkretnije, Komunalac Fažana počeo je određene zelene površine na području općine označavati kao “travnjake za oprašivače” koje će manje kositi kako bi ih očuvali za pčele i ostale oprašivače.

Kako su izvijestili iz Komunalca, za početak su posebnim znakom “Travnjak za pčele” označili 650 kvadrata na Puljskoj cesti kod središnjeg kružnog toka, gdje su trenutno u cvatu uglavnom maslačci i slično cvijeće.

Najavljeno je označavanje novog travnjaka za pčele u Valbandonu, dok će u kolovozu, kada se sjeme divljeg cvijeća širi u skladu s prirodnim ciklusom, na komadu općinske zemlje u Fažani stvoriti medonosnu livadu poljskog i divljeg cvijeća.

Naime, u fažanskom Komunalcu smatraju da je ozelenjivanje urbanih sredina neophodan doprinos borbi protiv klimatskih promjena i stvaranje podloge za održivu budućnost. Promjena režima košnje jedan je od načina na koji se može doprinijeti održavanju bioraznolikosti.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.