Jedan zeleni vikend je iza nas, a onaj još zeleniji tek slijedi…

GREEN_300_listici_sredina

GREEN.HR

Trodnevno uživanje u održivim navikama

Lanjsko 13. izdanje Weekend Media Festival nije održano zbog pandemije, no ove godine najveće regionalno okupljanje medijsko-marketinške struke vratilo se jače, ali i "zelenije“ nego ikada. Saznajte kako smo ga zazelenili...

Najveća regionalna konferencija, Weekend Media Festival, proteklog je vikenda ponovno oživjela prostore stare Tvornice duhana u Rovinju i pod sloganom “Živio život” slavila život i zajedništvo. Riječ je o regionalnom događaju koji na jednom mjestu okuplja brojne stručnjake iz svijeta medija i komunikacija te donosi najnovije trendove, znanja i uspješne prakse iz industrije. Na Weekend Media Festivalu bio je i Green.hr zahvaljujući kojem je Festival itekako zazelenio.

Već prvi dan Festivala mnogobrojni posjetitelji otkrili su da je kretanje po gradu postalo lakše zahvaljujući besplatnim vožnjama biciklima koja im je omogućio Green.hr u suradnji s Next Bikeom. Šareni bicikli, koje je oslikao poznati grafiter Slaven Kosanović Lunar, tako su se mogli tijekom tri dana trajanja festivala često vidjeti po piktoresnim ulicama Rovinja.

Budući da velika okupljanja generalno generiraju velike količine otpada, kroz prostore stare Tvornice duhana postavili smo kutije za odvajanje otpada kako bismo barem malo doskočili na kraj tom problemu. Bilo nam je jako drago vidjeti da Vikendaši rado odvajaju otpad, međusobno se konzultiraju u koji spremnik ide koja vrsta otpada, a nerijetko smo primijetili da u kante ubacuju otpad sa susjednih stolova ili s poda.

Green.hr sudjelovao je na panelu na temu održivosti, prvi takve vrste u povijesti Weekend Media Fesitvala. Na panelu je govorio prvi čovjek energetske tranzicije u Hrvatskoj dr.sc. Julije Domac, osnivač Green.hr platforme i direktor Greencajt festivala Vinko Filipić i Uroš Radojević, stručnjak za održivi razvoj, McCANN Srbija, a panelom je moderirala glasnogovornica REGEA-e Ivana Belić.
Na panelu pod nazivom “Zelena je nova žuta: od negacije do estradizacije” razgovoralo se o tome što znači “zeleno”, kako se uklapa u poslovanje i svakodnevni život, kako je održivost postala jedna od glavnih tema današnjice te koja je uloga medija u promicanju održivih vrijednosti. “Najgore što se može dogoditi temi zelenog, održivog, temi energije i klime je loše ili krivo informirana javnost. Prihvaćanje promjena svakako je dio kulture. Naša kultura je sama po sebi spora. To zna biti jako romantično, ali ne i u nekim kriznim situacijama koje zahtijevaju brzo djelovanje. Nažalost uvijek se vraćamo i na povjerenje u sustav, institucije. Pred nama je jako puno posla, a vrijeme nikako nije na našoj strani. Svatko treba krenuti od sebe i krenuti s promjenama danas”, rekao je na panelu dr.sc. Julije Domac.

Tijekom tri dana Festivala nastojali smo posjetiteljima prenijeti naše poruke i potaknuti ih na održiviji način života, a kao krunu tih naših zelenih namjera organizirali smo press konferenciju koja se održala u subotu 25. rujna na centralnoj pozornici s kojom smo sveprisutne pozvali da nam se pridruže na nadolazećem Greencajt festivalu. Press konferenciju održali su dr.sc. Julije Domac i Vinko Filipić, a moderatorica je bila Nevena Rendeli Vejzović.

Greencajt festival održat će se od 1. do 3. listopada u zagrebačkom Rougemarin parku. Paneli, radionice, izložba, kino, mali plac, modni buvljak, te brojne inovacije na temu zelenog i održivog, okupit će na jednom mjestu stručnjake, predstavnike javnog sektora, poduzetnike, inovatore, edukatore i green entuzijaste. “Hrvatska je zrela za projekt koji će na jednom mjestu okupiti ključne aktere koji se bave temom održivog i predstaviti najzanimljivije projekte, a najbolje ćemo i nagraditi jer prvi put dodjeljujemo i nagradu za zelena ostvarenja – Green Prix. Mi smo ti koji potiču promjenu i želimo našoj publici pokazati i predstaviti najnovije trendove i ostvarenja kako bi ih inspirirali i motivirali”, izjavio je na konferenciji za medije Vinko Filipić, direktor Greencajt festivala.

“Sinergija je zasigurno ključ uspjeha. Mi kao struka moramo potaknuti promjenu sustava vrijednosti u društvu koja kreće od svakog pojedinca i svakog od nas. Ako pogledamo brojke po pitanju održivosti, kaskamo za drugim državama članicama Europske unije, no, još uvijek smo negdje na sredini ljestvice, rekao bih, što znači da je zaista vrijeme da okrenemo novi list i pokažemo da se može i drugačije”, kazao je Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije REGEA.

Okrenite novi list ovog vikenda u Rougemarin parku na Greencajt festivalu. Veselimo se vašem dolasku!

PHOTOS BY: Emica Elvedji Pixell, Kristina Štedul Fabac/ Pixell, Mario Pavlović / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.