pexels-yan-krukov-7155111

Je li istina da žene odlučuju imati manje djece zbog klimatskih promjena?

GREEN_300_listici_sredina

Žene su zabrinute za svijet koji će njihova djeca naslijediti

Ne mijenja se samo klima. Naša ekološka kriza mijenja stavove žena o rođenju djece.

Poplave u Njemačkoj i požari u Grčkoj – to su samo neke od klimatskih katastrofa koje su se dogodile prošle godine. U budućnosti možemo očekivati porast planetarne temperature koja će pridonijeti učestalosti elementarnih nepogoda. Ekstremne vrućine koje su se nekad događale jednom u 20 godina, očekuje se da će se događati svake dvije ili tri godine. Osim toga, očekuje se porast suša, poplava, tornada, razine mora i slično. Nije ni čudo što se žene premišljaju o tome žele li donositi djecu u ovakav svijet.

U nedavnom istraživanju koje je provela američka tvrtka za reproduktivno zdravlje, Modern Fertility, 58% žena u Americi izjavilo je da su prilagodile planiranje obitelji zbog zabrinutosti oko klimatskih promjena. Ispitanice su posebno zabrinute za svijet koji bi njihova djeca naslijedila, a trećina ispitanica kaže da zbog toga želi imati manje djece.

Dok 34% ispitanica smanjuje prethodno očekivanu veličinu obitelji, velika skupina je rekla da klimatske promjene utječu na to da što prije osnuju obitelj. Neke žene zbog ekoloških problema preispituju način na koji žele osnovati svoju obitelj, pa više od jedne četvrtine ispitanica razmišlja o posvojenju, a ne o biološkoj djeci, što je osobito izraženo kod pripadnica generacije Z. “Generacija Z je svjesnija klimatske krize u odnosu na druge generacije”, kaže Jane Van Dis, ginekologinja i osnivačica Time’s Up Healthcare.

“Gotovo 40% ispitanica reklo je da se osjeća “neodgovorno ili neetično” ako odluče osnovati obitelj u svijetu koji se suočava s klimatskom krizom”, dodaje dr. Van Dis. Klimatske promjene već sada uzrokuju migriranje ljudi, no često se o tome govori u kontekstu izbjeglica koje bježe iz manje razvijenih zemalja. Upravo zbog toga postoji i zabrinutost žena oko toga gdje žive. Gotovo jedna trećina ispitanica rekla je da je razmišljala o preseljenju na novo mjesto prije nego što osnuju obitelj, a kao razlog navode utjecaje klimatskih promjena na mjesto gdje trenutno borave.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.