d44f3864f6a88bb68ceb97f8705acebd

Je li etički kupovati second hand predmete od životinjskih materijala?

Dilema mnogih vegana

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ako ste etički vegan, vjerojatno ste se ponekad zapitali je li u redu kupiti rabljeni komad odjeće napravljen od kože, vune ili svile. Mi smo se zapitali isto...

Postoji mnogo ljudi kojima je zaista stalo do životinja i do njihovog utjecaja na planet zbog čega su počeli više paziti što kupuju, gdje kupuju i koji su materijali u pitanju. Mnogi su prešli na kupnju rabljene odjeće kako bi na taj način smanjili svoj ugljični otisak kao i nakupljanje odjeće na odlagalištima. Vintage i rabljene stvari imaju svoju čar jer se mogu naći zaista jedinstveni komadi koje vjerojatno nećete više nigdje pronaći, dok brza moda ne samo da je jako loša za planet, već ionako nema ništa jedinstveno u njoj. No sam odlazak u second hand trgovinu, koliko god bio odlična opcija za kupovinu, može izazvati razne dileme. Ako pazite na okoliš i vegan ste, je li u redu kupiti rabljeni komad odjeće koji je od kože, svile ili vune? Možete li i dalje reći da ste vegan ako kupite takav komad?

Možda će neki misliti da je bolje kupiti torbe, remenje i cipele od poliuretanske kože ili pulovere od poliestera ili akrila, ali kada pomislite o tome kako su ti pleteni puloveri izrađeni od plastičnih kuglica koje su otopljene, rastegnute i ispredene u pređu bez vune, shvatite da ovaj materijal nije dobar za planet pa time ni ovo nije dobro rješenje. Razne studije su pokazale da pranje odjeće poput akrilnog pulovera, traperica od polietilena ili najlonske odjeće za vježbanje je glavni izvor onečišćenja oceanima mikroplastikom tako da zapravo želite izbjegavati ovakvu odjeću. Osim toga, sljedeće je pitanje koliko će trajati neki odjevni predmet koji kupujete. Već svi znamo da kupnjom brze mode (koja je uglavnom od jeftinih plastičnih materijala i kratkog roka trajanja) dobivate nešto što jednako brzo propadne. Ako mislite da nije tako strašno jer ćete onda taj predmet reciklirati, morate biti svjesni i da se većina odjeće zapravo ne reciklira već opet, završi na odlagalištima.

Tako da na kraju dolazimo do toga da ako je nešto vegansko, ne znači da je to dovoljno ili bolje, pogotovo ako se radi o materijalima koji su štetni za okoliš. Sva sreća sve je više materijala od veganske kože dobivene od biljaka, što je najbolja opcija, ali to opet znači da se stvaraju novi modni komadi. Koliko god oni bili veganski i etički, jednog dana će vjerojatno i oni završiti na odlagalištu. Pa ako bolje razmislimo, istina je da bi veganska moda mogla biti gora za planet od kupnje rabljenih odjevnih predmeta od kože, vune ili drugih životinjskih proizvoda. U svojoj osnovi, veganski modni brendovi i dalje su brendovi koji svake sezone žele prodati nešto novo. To ne znači da ne podržavamo takve brendove, suprotno tome, pozdravljamo sve one koji koriste održive i veganske materijale, rade s etičkim tvornicama, vode brigu o svom otpadu, radnicima i količini odjeće koju proizvode.

Ponekad ipak ne možemo sve pronaći u trgovini rabljene odjeće. No, kad podvučemo crtu, bolje je poduzeti akcije koje sprječavaju otpad. To ponekad uključuje odjeću, obuću i dodatke izrađene od životinjskih proizvoda koji već postoje, te možemo odlučiti hoće li oni završe na smetlištu i da se nabavi nešto novo, ili da iskoristimo to što već postoji. Kada razmišljamo o tome što znači imati ekološki ormar, zapravo je baš ta činjenica ono s čime trebamo krenuti –  postoji li već ono što tražimo? U našem ormaru, ili tuđem.

Sjetite se samo raznih kaputa od umjetne vune koji su se raspali nakon jedne sezone, dok su oni naslijeđeni od bake trajali sigurno jedno desetljeće. Takve stvari imaju vrijednost i rađene su da traju što je još jedan faktor smanjenja otpada. Tužno je kad razmislimo o životinjama, ali kupnja rabljene odjeće, čak i ako je napravljena od životinjskih materijala, ipak je bolja za planet.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više s Green.hr

Prva takva u svijetu: Ovo je ‘veganska violina’ izrađena bez životinjskih proizvoda

U radionici Padraiga O’Dubhlaoidha, irskog majstor za violine, stvoren je prvi svjetski set veganskih tijela za violinu koji su ikada bili certificirani i registrirani s kultnim veganskim zaštitnim znakom The Vegan Society. Projekt je nastao tijekom prvih mjeseci lockdowna kao kulminacija Padraigovog 40-godišnjeg iskustva i napora da u svoje instrumente uvede što održivije materijale. “S obzirom da se …

Stručnjaci upozoravaju: “Više zaštićenih područja neće spasiti bioraznolikost”

Plan nema sve što je potrebno

Eko-radionice s daškom svjetske graditeljske povijesti u Varaždinu

Stara tehnika koju treba oživjeti

Zemlje članice Europske unije premašile cilj korištenja obnovljive energije za 2020.

Hrvatska pri vrhu

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.