alexander-andrews-ivtjHB_pxq4-unsplash

Japanski istraživači razvili su litij-zračnu bateriju koja pokazuje najbolje performanse ikada postignute

GREEN_300_listici_sredina

Baterija bliske budućnosti

Japanski istraživači uz potporu Softbank Corp razvili su litij-zračnu bateriju za koju kažu da pokazuje najveću gustoću energije i najbolje performanse ikada postignute "značajno veće" od trenutno najzastupljenijih litij-ionskih baterija.

Nacionalni institut za znanost o materijalima objavio je ovaj tjedan da su litij-zračne baterije koje su razvijali koristeći “izvorne materijale” postigle gustoću, odnosno mjeru količine energije koja baterija sadrži proporcionalno svojoj težini – veću od 500 Wh/ kg. Potražnja za baterijama koje pohranjuju veće količine energije, a mnogo su lakše od trenutnih modela, ključni je fokus istraživačkih skupina diljem svijeta posebno za napredak električnih automobila i aviona. U potrazi za ovim ciljem, 500Wh/kg je važno mjerilo jer trenutne “najbolje u klasi” litij-ionske baterije imaju gustoću energije od 250 do 300Wh/kg, iako je 100Wh/kg daleko češće mjerilo. Institut za znanost o materijalnima radi na litij-zračnim baterijama uz potporu programa ALCA-SPRING koji financira japanska vlada, s ciljem ubrzanja istraživanja i razvoja punjivih baterija velikog kapaciteta.

NIMS i Softbank su 2018. godine suosnivali Centar za razvoj naprednih tehnologija, s ciljem praktične primjene litij-zračnih baterija u baznim stanicama mobilnih telefona i drugim tehnologijama. Od tada su kombinirali nove materijale koji značajno povećavaju performanse litij-zračnih baterija, razvijene kao dio istraživanja koje podržava ALCA-SPRING, s tehnikom za proizvodnju litij-zračnih ćelija visoke gustoće energije u Centru za razvoj naprednih tehnologija. Na temelju vlastitih istraživanja, tim NIMS-a kaže da je baterija pokazala gustoću energije preko 500 Wh/kg, s ponovljenom reakcijom pražnjenja i punjenja koja se odvijala na sobnoj temperaturi. Gustoća energije i radni vijek trajanja ove baterije među najvećima su ikada postignutim.

Tim kaže da od sada radi na razvoju materijala za baterije većih performansi i planira ih integrirati u litij-zračnu bateriju kako bi uvelike produžio njezin vijek trajanja. Tim potom planira ubrzati napore da bateriju stavi u praktičnu upotrebu u NIMS-SoftBank razvojnom centru za napredne tehnologije.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.