241469159_372613544424537_305917788429400388_n

Jane Fonda protiv fosilnih giganata: “Trebali biste se bojati za svoje karijere koliko i mi zbog klime”

GREEN_300_listici_sredina

Stvar je izmakla kontroli

Holivudska zvijezda Jane Fonda pokreće akciju kojom proziva američke političare koji podržavaju proizvođače fosilnih goriva. Vremena kaže, imamo još jako malo i treba početi djelovati kako bi spasili planet.

Da se osobe iz javnog života sve više uključuju u glas za bolje sutra i svojim djelovanjem žele potaknuti na promjene, svjedoči tome i glumica Jane Fonda koja je nedavno najavila novi odbor za političku akciju (PAC) kako bi se suprotstavila političarima koji podržavaju divove fosilnih goriva. Nagrađivana glumica otprije je poznata kao aktivistica kako kaže, bez dlake na jeziku. “Nije tajna da u Washingtonu imam poznatu “mračnu” povijest. Kada sam imala 32 godine, predsjednik Nixon me dao uhititi, a pedeset godina kasnije bila sam uhićena pet puta zbog protesta zbog nedjelovanja vlade po pitanju klimatskih promjena. Vidite, nikad se nisam bojala suprotstaviti političarima koji ignoriraju stvarnost”, istaknula je Fonda u videu. 

Fonda je osnovala svoj prvi PAC 1970-ih sa svojim tadašnjim suprugom Tomom Haydenom, koji je kasnije postao senator. Koristila je novac koji je zaradila kao fitness guru za financiranje Kampanje za ekonomsku demokraciju, koja je podržala pravedno stanovanje, čišćenje zagađenja, razvoj solarne energije i mnogo drugih progresivnih i osviještenih ciljeva. Sada se želi boriti protiv financijske moći industrije fosilnih goriva nad politikom kroz svoj vlastiti PAC usmjeren na klimu. “Znanstvenici su bili vrlo jasni: moramo prepoloviti naše emisije fosilnih goriva do 2030.”, rekla je Fonda u videu o PAC-u. “Imamo osam godina – to su samo četiri izborna ciklusa – prije točke s koje nema povratka. Imamo jedan cilj: učiniti sve što je potrebno da porazimo političke saveznike industrije fosilnih goriva bez obzira na kojoj se strani prolaza nalaze”, dodala je.

U 2020., industrija fosilnih goriva uložila je više od 359 milijuna dolara u donacije savezne kampanje i lobiranje, prema Yale Climate Connectionu. U svom videu o pokretanju PAC-a, Fonda je napomenula da donacije industrije idu političarima obiju glavnih stranaka. Umjesto toga, ona želi pomoći da se podrže i izaberu političari koji će se boriti za rješenja klimatske krize prije nego što bude prekasno. Fonda je imala važnu ulogu u educiranju drugih o klimatskim promjenama i radu na rješenjima za njih. Svakog je tjedna domaćin okupljanja na koji dolaze razni aktivisti, znanstvenici, domorodačke vođe i mlađe generacije kako bi raspravljali o različitim aspektima klimatske krize i istraživali načine za stvaranje održive budućnosti. “Ne kažem ovo olako, ali osjećam da će ovo biti najvažnija stvar koju ću učiniti u životu”, rekla je Fonda na svojoj web stranici. “Klimatska kriza predstavlja prijetnju bez presedana našim zajednicama, našem okolišu, našem gospodarstvu i našoj sigurnosti. Nije kasno za promjenu kursa, ali to se neće dogoditi dokle god naftne, plinske i ugljene tvrtke održavaju svoje pravo u američkoj politici”, zaključila je Jane Fonda te poručila političarima: “Trebali biste se bojati za svoje karijere koliko i mi zbog klime koja je izmakla kontroli. Nećemo odustati.”

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.