temperature

Jak toplinski val stiže u Europu: U Hrvatskoj bi temperature mogle ići i do 40 stupnjeva

GREEN_300_listici_sredina

Velika prognoza

Hrvatsku i ostatak Europe očekuje prvi veliki toplinski val ljeta 2024. godine s temperaturama koje će doseći do 40 stupnjeva.

Lipanj je, kao prvi mjesec meteorološkog ljeta, započeo hladnim i vlažnim vremenom u većem dijelu Europe, no uskoro nam stiže snažan toplinski val koji će zahvatiti južnu, središnju i istočnu Europu. Predviđa se da će temperature narasti iznad 30 stupnjeva, a u nekim zemljama čak i do 40 stupnjeva. Najviše temperature očekuju se u središnjoj Europi i na Balkanu.

Prema izvještaju Severe Weather Europe, toplinski val koji stiže ovog tjedna zahvatit će cijelu središnju Europu, Balkan i istočnu Europu, s temperaturama iznad 30 stupnjeva. U zapadnim i sjevernim dijelovima Europe temperature će ostati bliže ili ispod prosjeka za sredinu lipnja.

Dolazi nam takozvani fenomen toplinske kupole

Glavni uzrok nadolazećeg toplinskog vala je stabilan atmosferski obrazac poznat kao toplinska kupola. Ovaj fenomen djeluje poput poklopca na loncu, hvatajući topliju zračnu masu i pritiskujući je prema tlu, što rezultira značajnim zagrijavanjem zraka na nižim nadmorskim visinama. Pod toplinskom kupolom, dnevne prosječne i maksimalne temperature često su znatno iznad uobičajenog prosjeka, što može dovesti do obaranja temperaturnih rekorda.

Od srijede do petka najtoplija zračna masa će se širiti od Italije prema središnjem Balkanu, Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj. U Italiji i na Balkanu predviđaju se maksimalne temperature koje bi mogle doseći 40 °C. U petak se očekuje vrhunac toplinskog vala s temperaturama koje bi u Italiji mogle doseći 42 stupnja Celzijusa. Hrvatska će u četvrtak i petak također iskusiti vrlo vruće vrijeme s temperaturama koje bi mogle doseći blizu 40 °C.

Pripremite se za nadolazeće visoke temperature i poduzmite potrebne mjere zaštite kako biste izbjegli negativne posljedice ekstremne vrućine.

PHOTOS BY: Unsplash.com Pexels.com Profimedia.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.