Phoenix
Phoenix

Joaquin Phoenix – kralj osviještenih dokumentaraca

GREEN_300_listici_sredina

Donosimo YouTube linkove s dokumentarnim filmovima ovog holivudskog čudaka

Revolucionar u svijetu filma koji svojim dokumentarističkim prikazom veganstva uzburkava vode Hollywooda. Možete ga nazvati neprilagođenim, čudakom, holivudskim ekscentrikom koji svojim životnim stilom toliko odudara od razumnih standarda

Njegova životna priča, djetinjstvo od bježanja iz kulta Children of God koja pod okriljem religijskih vrijednosti je prakticirala zlostavljanje maloljetnika, smrt njegova brata, holivudskog miljenika Rivera Phoenixa te ljubav prema svim vrijednostima koje su dijametralno suprotne od onih koje nalaže Hollywood te prakticiranje veganstva nakon izlaska iz kulta učinili su Joaquina Phoenixa predvodnikom neke nove glumačke struje. Ovogodišnji Oscar u rukama koji je zasluženo dobio nakon glavne uloge u filmu „Joker“ doveo je Joaquina ponovno u centar pažnje, a govor zahvale koji je održao sasvim sigurno će se prepričavati decenijama poslije.

„Postali smo toliko odsječeni od svijeta prirode. Mnoge od nas može se kriviti zbog egocentričnog pogleda, jer smatramo da smo centar svemira. Ušli smo u svijet prirode i pljačkamo sve njegove resurse“, jedan je od moćnih citata koji je stao u 2 minute govora koliko Akademija dopušta dobitnicima nagrade. Ukratko, Joaquin je dobio zeleno svjetlo od PETA-e, dok su ga u istom trenutku osudile organizacije za zaštitu ljudskih prava zbog uspoređivanja tretmana životinja s holokaustom. Na kojoj god strani bili, Phoenixu se moraju dati zasluge na više razina. Organizaciju Zlatnih globusa uvjerio je da po prvi puta serviraju u potpunosti veganski meni na dodjeli nagrada, poticao je prosvjede diljem Amerike protiv uvriježenog tretmana prema životinjama, a filmskoj industriji je poklonio nekoliko osviještenih dokumentaraca od kojih izdvajamo tri:

Earthlings

Film iz 2005. godine čiji je redatelj Shaun Monson, a narator Phoenix hibrid je dokumentarca i horor filma. Ovaj film od starta spaja sve holivudske nekonformiste te je tako za glazbu bio zadužen poznati vegetarijanac Moby, dok je koproducentica bila glumica Maggie Q, također poznata aktivistica za prava životinja. Značaj dokumentarnog filma „Earthlings“ je što na toliko surov način prikazuje trgovine kućnim ljubimcima i farme za reprodukciju pasa (neslužbeni naziv mjesta je „puppy mills“) da ih uspoređuje s najnižim ljudskim fenomenima poput rasizma, seksizma i ksenofobije. Narator Phoenix uz prikaze skrivenih kamera otkriva surove uvjete u kojima se životinje drže, kao i nemogućnost borbe za vlastitu sudbinu.

What the Health

Kada je dokumentarac What the Health pušten 2017. godine, Phoenix kao producent i redatelj filma Kip Andersen su znali da će pokrenuti lavinu komentara. Dokumentarni film zapravo pokazuje put istraživačkog novinara vegana koji je odlučio saznati zašto se podaci i savjeti o zdravoj prehrani na stranici Svjetske trgovačke organizacije toliko kose s podacima o pretilosti nacije koja u globalu pati od srčanih bolesti. Na stranici su u istom trenutku izlistani brojni recepti za brze i hranjive obroke u kojima prerađeno meso igra glavnu ulogu. Utopijski zvuči promijeniti svijest nacije koja će odjednom svoju prehranu formirati na „plant based“ jer se odmah počelo provlačiti pitanje: „A što kada se svi počnu hraniti isključivo proizvodima zemlje koja će bez sumnje biti eksploatirana?“

https://www.youtube.com/watch?v=X1QDkpUPiI8

Dominion

Dokumentarac koji je popravio sliku koju je Phoenix ostavio 2017. godine kritici malo omiljenim filmom „What the health“. Redatelj Chris Delforce i Joaquin Phoenix ovim su filmom čija radnja je smještena na australskim farmama još jednom dokazali što znači imati filmsku moć zapažanja. U filmu su naratori osim Phoenixa bili i njegova partnerica Rooney Mara, zvijezda „Stranger Things“ Sadie Sink, glazbenica Sia te vizažistica i vlasnica ultimativnog veganskog branda Kat Von D. Koristeći skrivene kamere postavljene u australskim farmama, šumskim divljinama, među životinjama koje su namijenjene industriji zabave, farmama za proizvodnju modnog krzna te u eksperimentima sa životinjama. Film je proglašen novom verzijom „Earthlings“, a Phoenix još jednom pokazao zašto je biti vegan stil života i odabir, i obranio čast nakon mnogima malo vjerodostojnog prethodnog „What the Health“.

PHOTOS BY: YT Screenshot / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.