cutlery-gdfc528a71_1920

Izrael ukida porez na jednokratnu plastiku: Žalile se vjerske organizacije

GREEN_300_listici_sredina

Nova Vlada i nova pravila

Prema istraživanju, ortodoksne židovske obitelji koristile su tri puta više jednokratno plastično posuđe u odnosu na ostatak stanovništva.

Unatoč velikoj zabrinutosti za okoliš u toj zemlji, nova izraelska vlada ukida porez na plastične tanjure i posuđe za jednokratnu upotrebu. Poručio je to u nedjelju novi izraelski ministar financija, Bezalel Smotrich, a prenosi Reuters. Smotrich je poručio da će njegova prva odluka u uredu biti ukinuti porez na plastiku, kao i namet na slatka pića i to “što je prije moguće”, kako je rekao.

Odluka dolazi nakon protivljenja porezu od strane vjerskih organizacija koje su rekle da je nepravedno porez usmjeriti isključivo na njih. Iz Državnog ministarstva zaštite okoliša, koje je izvijestilo o padu upotrebe takve plastike od 50 posto od uvođenja poreza 2021. godine, poručili su da trenutno proučavaju Smotrichevu odluku i moguće posljedice.

Protivljenju poreza na plastiku dolazi većinski od ultraortodoksnih židovskih članova nove vlade Benjamina Netanyahua. Prema parlamentarnom izvješću iz studenog 2021. godine, ortodoksne židovske obitelji koristile su tri puta više jednokratno plastično posuđe u odnosu na ostatak stanovništva. Kao razlog tomu naveli su niske prihode, česta obiteljska okupljanja i neimanje strojeva za pranje posuđa.

PHOTOS BY: Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.