Izradite svoj vlastiti potpourri i udahnite prostoru novi život

GREEN_300_listici_sredina

Neka vaš dom zamiriši posebno očaravajućim mirisom

Mirisni difuzori, ulja i štapići popularan su asortiman za ugodniji osjećaj u vlastitom domu, no klasičana mješavina osušenih latica cvijeća, stabljika i začina, popularni potpourri, nikad ne izlazi iz mode. Izradite svoj potpourri i to bez okrutnosti!

Miris doma je jedna specifična esencija, a za svakoga od nas ona ima posebno i drugačije značenje. Neki od nas se najbolje osjećaju dok se njihovim domom šire mirisi citrusa, nekima je draža kombinacija cvjetnih, a nekima voćnih mirisa. Istraživanjem tržišta i promišljanjem o uvijek novim i iznenađujućim mirisima, danas nam se nude mirisi u raznolikim pakiranjima, od difuzora, preko ulja i sprejeva, sve do omiljenog nam i ekologiji najprihvatljivijeg potpurrija. Korijen riječ potpourri dolazi od francuskog izraza za – španjolski gulaš?! Da, dobro ste pročitali! Francuska vojska za vrijeme Napoleona često je obitavala u pokrajinama španjolskog grada Burgosa i tamo uživala u ukusnoj deliciji koja je dolazila u zdjelici. Zdjelica je pot, a što znači pourri? Truli sastojci! Koliko god korijen riječi bio neprivlačan, potpourri je kroz desetljeća postajao omiljeni dodatak kućanstvu. Jer čak i svježe biljke, čajevi, mirodije i razni začini mogu biti iskoristivi i godinama nakon što izgube svježinu, a upravo lijepa dekoracija koja je k tome i mirisna i do 20 godina ako se pravilno skladišti, može biti zaštitni znak vaše dnevne prostorije.


Kako do svježih sastojaka? Od ostataka ruža iz vrta koje su tek izgubile latice i začina koje ne iskoriste za čajeve i napitke, kao i uz pomoć nekog drugog cvijeća kreirajte prave mirisne delicije, ubrane na etički način bez okrutnosti. Isto tako, najbolje cvijeće za potpourri je ono koje zadržava oblik i boju čak i kada se posuši. Također, obratite pozornost da odaberete jednu do dvije vrste cvijeća, kako se njihovi međusobni mirisi ne bi previše sukobljavali. Prateći sezone, za potpourri možete odabirati: kukurijek, neven, gomphrena, maćuhica, mirisna pelargonija. Tijekom cijele godine za potpourri je odlično koristiti lavandu, krizanteme i ruže.


Osim cvijeća, za potpourri je potrebno koristiti i neke prirodne materijale koje možete pronaći u blizini svoga doma, poput sjemenki ili malih borovih šišarki. Potražite u svojoj smočnici mirisne i lijepe dodatke poput bobica muškatnog oraščića, cjelovitih klinčića, suhe kore citrusa, anisa cijele zvijezde i štapića cimeta. Kako biste produžili vijek trajanja svog potpourrija, možete koristiti prirodne fiksatore, poput korijena irisa koji dolazi u prahu. Grah vanilije, mahovina, korijen anđelike i žvakaće smirne samo su neki od egzotičnih i prirodnih fiksatora, a optimalno je ga koristite 10 do 20 posto u mješavini. Osim fiksatora, najvažniji sastojak potpourrija također su i esencijalna ulja. Možete dodati esencijalna ulja prije kreiranja smjese za potpourri, ili kasnije, kada smjesa polako počinje gubiti miris i svježinu. Ulja su bogata mirisima pa biste trebali pripaziti s doziranjem, kako se, kao i u slučaju kombiniranja previše vrsta cvijeća, mirisi ne bi miješali. Uloga esencijalnih ulja je da pojačaju mirise poput ruže, lavande i citrusa.


Da biste izradili potpourri koji je dugotrajan, svježe latice i sastojke pustite da se osuše i to nekoliko dana. Materijali bi trebali biti krhki, ali ne i lomljivi. Dodajte sloj potp0urrija u zdjelu i pomiješajte sa krupnom solju, a nakon nekoliko tjedana promiješajte sastojke te dodajte ulja i sredstva za učvršćivanje. Sada tu smjesu smjestite u kutijicu ili kanticu koja ne bi smjela biti načinjena od metala, jer on reagira u dodiru s esencijalnim uljima.Nakon 6 mjeseci pripreme, vaš je potpourri sprema za upotrebu. Košare, staklenke i zdjele optimalan su odabir za skladištenje mirisne smjese. Ako se potpourri nalazi u blizini kućnih ljubimaca ili djece, savjetujemo vam da odaberete kutijicu s perforacijom. Ako želite kreirati osvježivač za odjeću i ormar, dodajte mješavinu potpourrija u malu platnenu vrećicu i vješajte na vješalicu. Uživajte u svježem mirisu odjeće!

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.