solid-perfume-recipe-7

Izradite prirodni čvrsti parfem od samo nekoliko sastojaka

GREEN_300_listici_sredina

Mirisi koji vraćaju u prošlost

Znate li koliko je lako izraditi čvrsti parfem koristeći samo nekoliko prirodnih sastojaka? U nastavku vam donosimo sjajan recept za ovaj DIY projekt...

U prošlosti je ljudski miris bio preduvjet za preživljavanje pa upotreba parfema nije imala isto značenje kao danas. Riječ “parfem” potiče iz latinskog jezika od izraza “per fume” što u doslovnom prijevodu znači “kroz dim”. Dim je najčešće dolazio iz vjerskih rituala gdje su se spaljivanjem prirodnih materijala, poput drva, bilja i cvijeća, dobivali mirisni dimovi koji su bili simbol povezivanja s božanstvom.

Prvi zapisi o upotrebi parfema zabilježeni su na području Egipta, točnije u grobnici Tutankhamona, pa se smatra da je Egipat izvorno mjesto parfema. Egipćani su obrađivali prirodne sastojke sušenjem, kuhanjem, usitnjavanjem u prah i jednostavnom destilacijom, a dobivene mirise su koristili za vjerske rituale i za zavođenje željene osobe. Egipat je upravo zbog toga postao svjetsko središte trgovine parfemima.

Prirodni mirisi djeluju na promjenu raspoloženja; mogu nas razbuditi, smiriti, opustiti, ublažiti osjećaj stresa i nesanicu te povećati usredotočenost. Mirisi vrlo lako mogu probuditi uspomene pa se na neki način smatraju i portalom prošlosti.

Danas se na tržištu mogu naći proizvodi koji sadrže štetne sastojke. Izloženost takvim kemikalijama može uzrokovati glavobolju i mučninu, nadražiti dišne puteve, izazvati preosjetljivost ili čak napade astme. Kako bi to izbjegli, samostalno izradite potpuno prirodni čvrsti parfem. Sve što trebate su dva jednostavna sastojka, nekoliko eteričnih ulja i metalna ili staklena mala posuda s poklopcem.

Za miris parfema odabrali smo eterična ulja lavande i limunske trave, a za njegovu izradu trebat će vam sljedeće:

  • Dvije žlice ribanog pčelinjeg voska
  • Dvije žlice kokosovog ulja
  • Nekoliko kapi eteričnog ulja limunske trave
  • Nekoliko kapi eteričnog ulja lavande
  • Staklena ili metalna posuda s poklopcem (razmislite o ponovnom korištenju stare ambalaže koja vam više nije potrebna)

.

www.intimateweddings.com
www.intimateweddings.com
Postupak:

Kokosovo ulje i pčelinji vosak stavite u lončić i zagrijte na štednjaku dok se sastojci ne otope, a tekućinu dobro promiješajte. Dodajte otprilike 30 kapi ulja lavande, a zatim nekoliko kapi ulja limunske trave. Količinu možete i sami regulirati ovisno o tome koji miris želite da prevladava. Ako želite da parfem više miriše na lavandu, koristite samo kap ili dvije ulja limunske trave. Otopljenu smjesu pažljivo izlijte u posudu.

www.intimateweddings.com

PHOTOS BY: intimateweddings.com, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.