Popocatépetl

Izdano žuto upozorenje: Najopasniji meksički vulkan Popocatépetl opet aktivan

GREEN_300_listici_sredina

Ispušta dim i plin

Popocatépetl se nalazi u središnjem dijelu zemlje, nedaleko od glavnoga grada Ciudad de Mexica

Vlasti su proglasile žuti alarm nakon što je vulkan Popocatépetl prije nekoliko dana ispljunuo stup dima i plina visok preko 6 km. Od tada, vulkan ima erupcije pepela zbog čega su izdana dodatna upozorenja za stanovništvo.

Volcán Popocatépetl, čije ime na astečkom jeziku znači “planina koja se dimi”, uzdiže se na 5426 m nadmorske visine 70 km jugoistočno od Mexico Cityja i predstavlja jedan od najopasnijih i najaktivnijih vulkana u zemlji, piše BBC.

Meksički centar za sprečavanje katastrofa CENAPRED izvijestio je o pojačanoj eruptivnoj aktivnosti u Popocatépetlu u razdoblju od 14. veljače do danas.  Podrhtavanja imaju visoke frekvencije i niske amplitude, a popraćena su oblacima pare i plina, koji su povremeno sadržavali manje količine pepela.

Stanovnike južnog dijela Pueble upozoreno je da pripaze na pad pepela te da se drži 12 km dalje od kratera. Razina upozorenja ostala je na žutoj, faza dva (srednja razina na ljestvici od tri boje), a dodatna upozorenja tiču se pojave tokova blata ako obilne kiše remobiliziraju svježe naslage pepela te nošenja maski natopljenih vodom kako bi se spriječilo udisanje dima.

Posljednja velika erupcija vulkana dogodila se 2000. godine, kada je 40 tisuća ljudi iz obližnjih mjesta evakuirano. Inače u Meksiku se nalazi oko 14 aktivnih vulkana. Popocatépetl se probudio 1994. godine nakon dugogodišnjeg mirovanja i doživio je razdoblja veće aktivnosti od 2000. do 2003. te od 2012. do 2016. godine. Vulkan je također bio aktivan prošlog svibnja kada je izbacivao visoke stupove pepela.

PHOTOS BY: Unsplash.com Pexels.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.