SO PAULO, SP - 30.10.2022: SEGUNDO TURNO ELEIES 2022 SP - The president-elect of Brazil, Luiz Incio Lula da Silva, PT makes a statement to the press in So Paulo, this Sunday, 30 after the counting of votes. x2286365x PUBLICATIONxNOTxINxBRA RobertoxCasimiro

Izbori u Brazilu: Pobjeda Lule pozdravljena je kao pobjeda Amazonije

GREEN_300_listici_sredina

Bolsonarov poraz klimatska je prekretnica

Luiz Inácio Lula da Silva, koji se tijekom cijele kampanje zalagao za zaštitu prašume, pobijedio je protiv Jaira Bolsonara na predsjedničkim izborima u Brazilu. Lulina pobjeda mogla bi odrediti sudbinu amazonske prašume - i klime cijelog planeta

Branitelje amazonske prašume preplavio je val olakšanja 30. listopada kada je Luiz Inácio Lula da Silva za dlaku osigurao mjesto predsjednika zemlje. Lula, koji je bio predsjednik od 2003. do 2010., pobijedio je sadašnjeg predsjednika Jaira Bolsonara za samo 1,8 posto glasova na predsjedničkim izborima koji su izazvali podjele.

Tijesna pobjeda mogla bi spasiti Amazonu upravo u trenutku kada je dosegla ključnu prekretnicu, kažu brazilski ekolozi. “Tijekom protekle četiri godine Amazona je bila izložena prijetnjama, napadima i uništavanju jer je vlada otvoreno promicala zločine protiv okoliša”, kaže Erika Berenguer sa Sveučilišta u Oxfordu, koja je bila u suzama dok je razgovarala s portalom New Scientist. “Bilo je to kao da svaki dan morate utišati vrisak u sebi dok gledate kako se cilj vašeg života, vaša karijera i strast uništavaju. Lulin izbor je pobjeda ne samo za regiju, već i za čovječanstvo i sam život.”

Krčenje šuma poraslo je na maksimum posljednjih 15 godina jer je Bolsonaro javno promicao razvoj prašume, oslabio ekološku regulativu i zakinio ključne ekološke institucije od financiranja i stručnosti. Količina Amazone koja je uništena sada je 74,65 posto veća nego kada je Bolsonaro preuzeo dužnost, a 13.000 hektara izgubljenih 2021. najveća je godišnja brojka od 2008.

Nasuprot tome, Lula je vodio kampanju za zaštitu prašume i krčenje šuma je palo za 72 posto između 2004. i 2016., kada su Lula i njegova nasljednica, Dilma Rousseff, bili na vlasti. Lula je obećao ukloniti ilegalne rudare i rančere koji “čiste” Amazonu. Među njegovim ambicioznijim prijedlozima su subvencioniranje održive poljoprivrede, stvaranje ministarstva posvećenog autohtonim narodima i nacionalnog tijela za klimatske promjene koje osigurava da su politike Brazila u skladu s ciljevima Pariškog sporazuma.

Očekuje se da će njegova administracija postaviti nove klimatske ciljeve nakon što ih je Bolsonaro poništio, kaže Natalie Unterstell, brazilska stručnjakinja za politiku klimatskih promjena u think tanku Talanoa. Ponovna izgradnja institucija za zaštitu okoliša i uklanjanje ilegalnih skupina iz Amazonije bit će izazov, osobito s podijeljenim kongresom i uskim izbornim mandatom, upozoravaju aktivisti za zaštitu okoliša.

“Zaustavljanje pokolja autohtonih naroda i pustošenja Amazone zahtijevat će suzbijanje moćnih bandi i vrlo često interese saveznika i pristaša u lokalnim vlastima i parlamentu”, rekao je u izjavi Marcio Astrini, izvršni tajnik Brazilskog opservatorija za klimu. Niz prijedloga zakona koje je predložio Bolsonaro, uključujući legalizaciju rudarenja u Amazoniji, također bi mogao biti odobren u dva mjeseca prije nego što Lula preuzme dužnost 1. siječnja.

Skupine za zaštitu okoliša rekle su da neće oklijevati prozvati Lulu – koji je kritiziran zbog nadgledanja izgradnje megadama u Amazoni – zbog pogrešnih koraka, te da od njega očekuju da učini više od pukog popravljanja štete koju je prouzročio njegov prethodnik. “Kao vođa jednog od šest najvećih emitera ugljika u vrijeme kada se učinci klimatskih promjena ubrzavaju diljem svijeta, Lula mora osigurati da Brazil poveća ambicioznost svojih obećanja Pariškom sporazumu. Čovječanstvo ima samo 84 mjeseca da smanji emisije kako bi očuvalo cilj od 1,5°C. Brazil je dio i problema i rješenja”, rekao je Astrini.

Lulina pobjeda trebala bi biti blagodat ne samo za Amazonu, već i za brazilska sveučilišta, zdravstvo i širu znanost, gdje je Bolsonaro također smanjio financiranje i popunio visoka mjesta nekvalificiranim saveznicima. Srezao je javno financiranje istraživanja znanosti i tehnologije za gotovo polovicu, na najnižu razinu u više od desetljeća, i optužio javne istraživačke institucije za lažiranje podataka.

Parlamentarna istraga zaključila je da Bolsonaro treba biti optužen za “zločine protiv čovječnosti” jer je dopustio da Covid-19 hara zemljom, ostavljajući iza sebe 687.000 mrtvih Brazilaca. Tijesna razlika Luline pobjede povećala je zabrinutost da bi Bolsonaro mogao osporiti rezultat. Predsjednik je redovito tvrdio da se glasačkim strojevima manipulira, bez pružanja dokaza.

“Zadovoljni smo što su izbori održani u skladu sa zakonom i, unatoč nekim incidentima, nadamo se da će novoizabrani predsjednik Lula dati obrazovanju i znanosti, kao i zdravlju, okolišu i kulturi važnost koju su imali u prethodnim vlade”, priopćilo je Brazilsko društvo za napredak znanosti.

PHOTOS BY: Guliver Image, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.