jilbert-ebrahimi-b0p818k8Ok8-unsplash

Izazivamo te! Prihvati 24-satni zero waste challenge!

Razmislite dvaput

Zamrzavajte hranu bez jednokratnih plastičnih vrećica.
Od onoga što vam je preostalo u hladnjaku napravite domaću juhu ili varivo. Na posao ponesite hranu od doma umjesto da naručujete iz restorana. Toliko je rješenja kad samo malo promisliš o tome!

Čovjek prosječno proizvede oko 800 kilograma smeća godišnje. Većina toga završi na zajedničkom odlagalištu. Zvanom – okoliš.

Svi slušamo o važnosti recikliranja, a goleme količine energije i resursa i dalje se crpe iz Zemlje kako bi se proizveo sav taj otpad koji završi na smetlištu. Baš zato, život bez otpada drastično mijenja život nabolje. I naš i onaj prirode oko nas.

Recikliranje je važan korak u smanjenju otpada no važno je naučiti reciklirati na pravi način. Samo zato što je nešto stavljeno u kantu za recikliranje, ne znači da je reciklirano. Naime, treba generalno naučiti reciklirati sitnice koje nas okržuju odnosno ne baciti u smeće baš sve za što mislimo da nam ne treba.

Izazovite sami sebe i u iduća 24 sata probajte “stvoriti” nula otpada. Posvetite se smanjenju korištenja nekih stvari i proizvoda, ponovnoj uporabi nečeg starog i recikliranju svega što potrošite u jednom danu kako biste izbjegli stvaranje otpada.

Tek kad krenete u ovaj challenge osvijestit ćete što svakodnevno konzumirate, kupujete i koristite te koliko toga završi u smeću…a to i je cilj – natjerati vas da o otpadu razmišljate drugačije!

Postoje 4 osnovna pravila kojih bi se trebali držati u tom danu. Pratite nas?

Živite svoj “normalni” život i radite uobičajene stvari samo probajte osvijestiti da više ne proizvodi svo smeće koje ste kroz dan inače proizvodili poput računa, plastičnih vrećica, papirnatih ubrusa.

U cijelom danu probajte kupiti samo “gole” proizvode. Primjerice, u kupovini svježih krastavaca, uzmite nekoliko komada, izvažite ih i ne stavljajte ih potom u plastičnu vrećicu.

Ponesite svuda sve svoje. Što to znači? U shopping ponesite svoju platnenu vrećicu, u šetnju svoju bočicu vode, na putu do posla svoju šalicu za “coffee to go” itd.

Ostatke hrane tijekom dana nemoguće je izbjeći pa racionalno koristite namirnice, a ako vam je nešto ostalo iskoristite za iduće jelo.

Jednom kad shvatite da ste uspjeli cijeli jedan dan bez stvaranja bezpotrebnog otpada, osjećat ćete se dobro! I možda nastavite i drugi dan pa i treći. Pa sve češće i konkretnije! Na kraju, samo osvijestite koliko kvalitetnije i zdravije živite. Čestitamo!

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.