Izabrana hrvatska Ptica godine: Evo tko je odnio laskavu titulu za 2022.

GREEN_300_listici_sredina

Podizanje svijesti o ugroženim vrstama

Prema natječaju kojeg su organizirali ornitolozi Udruge Biom i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode Ptica godine 2022. je sova ušara, a njezinim odabirom iz udruge žele dodatno podizati svijest o svim prijetnjama s kojima se susreće.

Udruga Biom, organizacija civilnog društva koja se bavi očuvanjem prirode, njezinim promicanjem i popularizacijom, petu godinu organizirali su izbor za Pticu godine koji se vodio putem njihove službene web stranice i uvjerljivim glasovima vrijednih glasača ovu laskavu titulu ponijela je sova ušara (Bubo bubo). Riječ je o najvećoj europskoj sovi, a druga po veličini vrsta sove u svijetu. Rasprostranjena je duž cijelog priobalja te u Dalmatinskoj zagori, Lici i Gorskom kotaru, a gnijezdi se i na većini otoka, dok je u kontinentalnom dijelu Hrvatske lokalno rasprostranjena, najčešće u kamenolomima i njima sličnim staništima.

Kako su naveli iz Udruge, odabirom ušare za Pticu godine žele dodatno podizati svijest o svim prijetnjama s kojima se susreće te potaknuti širenje volonterske mreže čuvara ove najveće europske sove koja je po mnogočemu ugrožena. Stradavanje od strujnog udara na električnim vodovima, krivolov, namjerno ili slučajno trovanje samo su neki od razloga. Također, zbog nestanka stočarstva i poljodjelstva nestaju i otvorena staništa na kojima lovi, a na područjima s razvijenim penjačkim turizmom dolazi do njezina uznemiravanja tijekom gniježđenja.

Izbor Ptice godine u Hrvatskoj prvi su put proveli ornitolozi i organizacije koje se bave proučavanjem i zaštitom ptica i prirode 2016. godine, kada je tom titulom proglašena bregunica (Riparia riparia). Izbor je ponovno održan 2018. godine, koja je proglašena godinom čigre, s fokusom na crvenokljunu čigru (Sterna hirundo) i malu čigru (Sternula albifrons), a potom 2019. koja je bila godina prepelice (Coturnix coturnix), te zlatovrana (Coracias garrulus) kao Ptica godine 2020. Sudjelovanje u izboru Ptice godine prvi je put široj javnosti bilo otvoreno 2021. godine u želji da što širi krug ljudi osvijesti potrebu dobrobiti ptica, njihovih staništa i očuvanja bioraznolikosti u Hrvatskoj. Na taj način 2021. je za Pticu godine izabrana lastavica (Hirundo rustica).

Pored ušare, ove su godine ornitolozi udruga Biom i Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode u uži izbor nominirali i jarebicu kamenjarku (Alectoris graeca) i glavatu patku (Aythya ferina).

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram, www.biom.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.