212499573_526323701903569_1290556282207995822_n

Iza ovog “groblja” plastičnih lutaka, stoji jedna ekološka i održiva priča

GREEN_300_listici_sredina

Deseci tisuća odbačenih lutaka iz izloga

Ne, ovo nije još jedno odlagalište otpada neke modne industrije, niti scena iz nekog horor filma. Ovo je imanje u Velikoj Britaniji gdje tamošnja umjetnica brine o odbačenim lutkama iz izloga i nudi ih za iznajmljivanje za razne prigode i događanja.

U šumovitom području engleske grofovije Lincolnshire smjestila se jedna neobična radnja zbog koje bi vas na prvi pogled zasigurno prošla jeza, no cijela priča skriva jednu dublju poruku. Naime, tvrtka “Mannakin” je zapravo utočište plastičnim, keramičkim i raznim lutkama koje se najčešće upotrebljavaju za izloge koje nakon određenog vremena korištenja budu bačene i ne služe ničemu osim gomilanju otpada. Kako bi to spriječili u što većoj mjeri, iz Mannakina uzimaju te i dalje vrlo funkcionalne lutke te ih iznajmljuju za razna događanja. Na ovo imanje koje izgleda kao grobnica iz najmračnijeg horor filma, dolazi različita lepeza ljudi; od scenografa, filmskih rekvizitera, trgovaca, kao i dekoratera prostora, stoga ne čudi kako je na imanju lutaka najprometnije u doba noći vještica.

Glavna i odgovorna osoba za rabljene lutke je Roz Edwards koja je do sad skupila više od 25,000 lutaka raznih boja i oblika diljem Velike Britanije i kako kaže, ovo je ujedno i odraz konzumerističkog svijeta sklonog odbacivanju stvari i gomilanju nepotrebnog otpada. “Uz pravilnu njegu i održavanje, lutke mogu doslovno trajati zauvijek. Naše su lutke izuzetno cirkularne i odgovorne prema okolišu. Odlaze u najam, zatim se vraćaju natrag, renoviraju se, pakiraju i spremaju se za sljedeću avanturu. O njima se stalno brine, a to znači da su svaki put sve bolje i svakako održivije od novih”, ističe na službenim stranicama vlasnica ovog neobičnog obrta. Nedavno su napravili i istraživanje o emisijama CO2 plastičnih lutaka i došli su do podataka kako 50 puta unajmljena lutka proizvede 2,2 kg CO2, dok ona jednom korištena 89 kilograma. Podaci koje svakako ne bi trebali zanemariti svi oni iz industrija koje koriste lutke poput modne, filmske i kazališne.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.