malek-bee-ZQESYbAlKQ4-unsplash

Iz podmorja otoka Visa izvađeno 12 tona otpada

GREEN_300_listici_sredina

Akcije i edukacije

Ronilački klub Roniti se mora, uz podršku C.I.O.S. grupe, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te National Geographic Hrvatske, kao partnera na projektu, uspješno su završili 26. ekološku akciju Think Green na otoku Visu, te je iz podmorja izvađeno više od 12 tona otpada. 

Akcija je trajala tri dana, a čistile su se lokacije uvala Stonca, uvala ispred Češke vile te uvala Oključna. Iz podmorja je izvađeno više od 12 tona (12.150 kilograma), odnosno 27 kubičnih metara otpada, priopćio je u nedjelju Ronilački klub Roniti se mora.

Najveći komadi bili su razne metalne konstrukcije, akumulatori, građevinski otpad, dijelovi barke te kamionske gume. Za sitniji otpad, poput stakla, limenki i plastike upotrijebljeno je više od 700 vreća. Sav prikupljen otpad odvezen je s otoka, te će biti razvrstan i adekvatno zbrinut.

U akciji je sudjelovalo 48 ronioca volontera koji su zajedno odradili preko 400 radnih sati pod vodom, no, napor volontera Think Green-a ne bi bio moguć i tako uspješan bez potpore lokalne zajednice, Grada Visa i njenih društava. U akciji su sudjelovali članovi Ronilačkog kluba Roniti se mora Zagreb i Šibenik.

S obzirom na to da akcija Think Green ima i edukativni karakter, ovoga je puta održano predavanje djeci iz Dječjeg vrtića Vis o ekologiji i ronjenju, a približen im je i princip ronjenja s bocama, kao i ronilačka oprema. Djeca su upoznata s važnošću očuvanja okoliša, morske flore i faune, a imali su priliku i sudjelovati u ekološkoj akciji tijekom koje su aktivno pomagali pri vađenju otpada iz mora.

Partneri u akciji bili su i INA, Grad Vis, Jamnica, Turistička zajednica Vis, Mares, Garmin, The Garden Brewery, Jadrolinija, Zagrebačke pekarne Klara, Geopark Viški Arhipelag, Hotel Issa, DC Nautica Vis, DC Anma, Gradina Vis, HVIDRA Vis, DV Vis, te medijski pokrovitelji Scubalife magazin, Scuba Skener i Morski.hr.

Ronilački klub Roniti se mora već 11 godina organizira akcije Think Green u okviru kojih se čisti podmorje, rijeke i jezera diljem Hrvatske te podiže ekološku svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.