273432824_369583504978974_2832706975514075893_n

Ivanščica bi uskoro trebala postati Parkom prirode

GREEN_300_listici_sredina

Na korak do laskave titule

Ovih je dana ministar Tomislav Ćorić održao sastanak s varaždinskim županom i saborskim zastupnikom Damirom Habijanom oko dodjeljivanja Ivanščici status Parka prirode.

Ovog je tjedna održan sastanak Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na čelu s resornim ministrom Tomislavom Ćorićem te saborskim zastupnikom Damirom Habijanom i varaždinskim županom Anđelkom Stričakom oko inicijative za proglašenje Parka prirode Ivanščica, Strahinjčica, Maceljsko gorje i Ravna gora. Kako je Habijan objavio na svom Facebook profilu, na sastanku je dogovoren hodogram aktivnosti pa tako u  rujnu kreće postupak revizije stručne podloge koja je izrađena prije deset godina i odnosi se na proglašenje regionalnog parka dijela Hrvatskog zagorja, a trajat će do svibnja 2023. godine.

Ako revizija stručne podloge pokaže da su zadovoljeni uvjeti za daljnje postupanje, slijedi izrada geodetske podloge, nakon čega se sastavlja prijedlog zakona o proglašenju Parka prirode Ivanščica, Strahinjčica, Maceljsko gorje i Ravna gora. “Ovo su standardne procedure koje ne možemo ubrzati, ali zahvaljujem ministru Ćoriću na podršci ovoj inicijativi. Struka mora dati konačni sud da li predloženo područje ispunjava uvjete, a to ćemo saznati u narednom razdoblju. Nakon toga preostaju zakonske formalnosti oko proglašenja, za što sam siguran da neće biti problema jer inicijativu su podržale skoro sve političke opcije s našeg područja”, istaknuo je u objavi Habijan.

Općenito, Ivanščica (zvana i Ivančica) 1060 mnv., najviša planina sjeverozapadne Hrvatske, smještena u Hrvatskom zagorju. Proteže se u smjeru zapad-istok, duga oko 30 km i široka dop;9 km, a omeđena je vodotocima Bednje, gornjeg toka Lonje, Krapine i Velikog potoka.

PHOTOS BY: Facebook, hpd Ivančica / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.