Otok Zlarin
Otok Zlarin

It destinacija – Zlarin kao plastic free otok

GREEN_300_listici_sredina

Aktivistima s otoka cilj je povratak predmeta za višekratnu upotrebu.

Prošlo je više od godinu dana otkad se javnost susrela s lijepom viješću da je jedan hrvatski otok uveo zabranu korištenja plastike. Inicijativu je započela grupa entuzijasta otoka Zlarina, motivirana europskom direktivom Single Use.

Direktiva će se primijeniti na sve članice EU do 2021. godine, a uključuje zabranu stavljanja na tržište plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, proizvode od oksorazgradive plastike te ribolovni alat koji sadrži plastiku. Aktivisti prekrasnog hrvatskog otoka, ohrabreni nagradom za inovativnu ideju koju je EU dodjeljivala inicijatorima čišće Europe, požurili su s provođenjem eco-friendly politike te je u travnju 2019. godine Zlarin službeno postao no plastic otok.  U ostvarenju ovog cilja pripomogle se i trgovine, restorani, nevladine organizacije i lokalne vlasti, što je dalo dodatnu vrijednost hvalevrijednom projektu.

person-holding-plastic-bottle-1201588

„Nije nam cilj zamijeniti sve plastične predmete za jednokratnu upotrebu drugim predmetima za jednokratnu upotrebu izrađenim od ekološki prihvatljivih materijala. Cilj nam je, kao nekada, ponovo koristiti predmete za višekratnu upotrebu – ići u kupovinu s platnenim vrećicama, koristiti staklo umjesto plastike, koristiti vodu iz slavine umjesto flaširane vode… Plastične čaše i pribor za jelo zamijenit će se održivijim rješenjima, a slamke će se u potpunosti ukinuti“, izjavila je Ana Elizabeta Robb, jedna od inicijatora pokreta.

Nakon više od godinu dana hvalevrijedne inicijative jedan od najsunčanijih hrvatskih otoka spreman je za turističku sezonu. Ove godine možda manje posjećenu od strane inozemnih turista, no zato osvješteniju. Dragulj netaknute prirode, otok koralja i povijesnih blaga, te otok susjed generaciji milenijala omiljenog otoka Obonjan, Zlarin će vas očarati. Zeleni otok Zlarin ukupne dužine nešto više od 8 kilometara kvadratnih, najvišeg vrha Klepec, 169 metara, pružit će vam pogled na cijeli šibenski kanal, Velebit, a ponekad i na otok Jabuka. Znan kao „Insula auri“, zlatni otok, već su u 15. stoljeću istaknuo svojom ljepotom, predivnim plažama, uvalama i čistim morem.

PHOTOS BY: TZ Zlarin, Gojko Vukov Colić, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.