Istraživanja pokazuju da zvukovi prirode mogu smanjiti stres i poboljšati raspoloženje

GREEN_300_listici_sredina

Melodija prirode

Zvukovi prirode već dugo generiraju snažne reakcije kod ljudi. Oni nas povezuju s prirodom, a sve više dokaza sugerira da su takvi zvukovi važni za ljudsko zdravlje i dobrobit.

S pojavom proljetnog sunca i toplijeg vremena, ljudi se generalno odmah počinju osjećati bolje. Nakon tmurne i hladne zime, veselimo se tom proljeću kao prijeko potrebnom prirodnom lijeku. No nije samo zbog topline i sunčeve svjetlosti ono zbog čega se osjećamo bolje. Zvukovi koji dolaze s proljećem, poput vode koja teče i cvrkuta ptica, također utječu na vaše zdravlje i kako se osjećate.
Već odavno znamo razne koristi koje nam donosi boravak u prirodi. Šetnja šumom je odlična za naše zdravlje i raspoloženje, no nove studije su počele proučavati i utjecaj samih zvukova iz prirode. Rezultati su pokazali da osim boravka u prirodi i sami prirodni zvukovi nude zdravstvene koristi.

Slušanje prirodnih zvukova može povećati osjećaj mira, a istovremeno smanjiti osjećaj uznemirenosti, smanjiti stres, smanjiti puls, poboljšati kognitivne funkcije raspoloženja, pa čak i smanjiti bol. Pokazalo se da čak i slušanje snimljenih zvukova prirode ima koristi, kao i slušanje zvukova prirode u urbanim parkovima gdje su prisutni zvukovi prometa. Zvukovi vode, poput valova koji zapljuskuju obalu ili tekuće vode u rijeci ili slapovima, imaju najveći utjecaj na naše zdravlje i pozitivne osjećaje.

Biti u prirodi ili čak promatrati prizore prirode smanjuje bijes, strah i stres i povećava ugodne osjećaje. Izloženost prirodi ne samo da će potaknuti da se osjećate bolje emocionalno, već pridonosi i vašem fizičkom stanju, smanjenju krvnog tlaka, otkucaja srca, napetosti mišića i stvaranju hormona stresa. Istraživanje provedeno u bolnicama, uredima i školama pokazalo je da čak i jednostavna biljka u sobi može imati značajan utjecaj na stres i tjeskobu.

Zvukovi nisu jednaki

Zanimljivo je i da svi zvukovi iz prirode nemaju jednak učinak. Primjerice, otkriveno je da zvukovi vode imaju najveći utjecaj na poboljšanje pozitivnih emocija i zdravstvenih rezultata, dok ptičji zvukovi ublažavaju stres i uznemirenost. Osim toga, otkriveno je i da prirodni zvukovi imaju prednost nad tišinom. Također je bilo dokaza da više različitih vrsta prirodnih zvukova, kao na primjer više vrsta ptica koje pjevaju, ili zvuk vode i ptica zajedno, imaju više koristi od manjeg broja zvukova.

Zaista zanimljiv rezultat bio je i taj da slušanje prirodnih zvukova s ​​bukom na cesti ima više koristi od samog slušanja buke. Iako možda nećete dobiti iste zdravstvene beneficije kao mirno okruženje s puno prirodnog zvuka, čak i u gradu ako u pozadini imate buke, slušanje prirodnih zvukova i dalje donosi neke zdravstvene prednosti. Tako da ako možete dok ste na poslu u gradskom uredu pustiti zvukove prirode u pozadini, svakako to isprobajte.

Unesite prirodu u dom

Ako ne stignete izaći van i otići u prirodu kako biste uživali u njezinim melodijama, dovoljno je pustiti te zvukove u svom domu. U zadnje vrijeme možete naći sve više videa na internetu posvećenih baš ovome. Bilo koja vrsta prirode, bilo koji zvuk, jedan ili više, video i zvukovi valova, kiše, ptica i slično, lako ćete pronaći koji god zvuk želite. Slušajte zvukove ptice i rijeke kako teče dok radite na laptopu ili čitate knjigu na kauču i vjerujte nam da ćete se osjećati znatno opuštenije.

I ne zaboravite, sljedeći put kad posjetite svoj omiljeni park ili odete u šetnju u šumu, zatvorite oči i obratite pažnju na sve zvukove: pjev ptica, lišće koje šuška, potok koji teče. Ovi su zvukovi prekrasni, i što je najbolje, dobri su za naše zdravlje. Imajte na umu i da ovi divni zvukovi i prostori u koje možemo otići kako bismo ih doživjeli i kako bi nas opustili, zaslužuju našu zaštitu.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.