f3a5a4cae04ad107026cc79c72961b66

Isprobajte ovu aromatičnu japansku juhu i otkrijte zašto je postala toliko popularna

GREEN_300_listici_sredina

Egzotika na žlicu

Ovaj brzi i jednostavni veganski ramen je hranjiv, bogat i idealan za kišne i hladne dane.

Ramen je poznata japanska juha s rezancima. Obično se sastoji od pšeničnih rezanaca u kineskom stilu koji se poslužuju u mesnoj ili ribljoj juhi, često aromatizirani umakom od soje ili misom, a koriste se dodaci kao što su svinjetina, nori, menma i mladi luk. No to ne znači da i vegetarijanci ili vegani ne mogu uživati u ovoj slasnoj juhi, samo treba zamijeniti nekoliko sastojaka.

Ramen juha se može napraviti na mnogo različitih načina, ali kako bi ju napravili u veganskom izdanju, trebat će vam povrtna juha s đumbirom, lukom, češnjakom i sušenim shiitake gljivama. Kako bi ramen dobio svoj poznati “umami” okus, treba dodati i malo soje ili tamari umaka i miso pastu. Što se tiče dodataka, tu možete dodati što god poželite: tofu, mrkvu, bok choy, mladi luk, čili itd…

Nadamo se da ćete isprobati ovu jednostavnu i krepku ramen juhu koju možete čuvati u frižideru i jesti tijekom cijelog tjedna.

Kako napraviti domaći ramen?

Najbitnije je prvo napraviti juhu, a s obzirom na to da je ovo veganska juha, taj bogati okus moramo dobiti negdje drugdje nego u tipičnoj ramen juhi. Za tu svrhu će poslužiti shiitake gljive i malo miso paste kako bi dobili okus koji tražimo. Iako je za pripremu ovog recepta potrebno samo oko 20 minuta, što dulje ostavite juhu da odstoji, okusi će postati intenzivniji. Što se tofua tiče, svakako koristite meki tofu koji će se savršeno uklopiti u ovo jelo. I naravno, ne zaboravimo rezance koji su uz juhu najbitniji sastojak. Slobodno možete koristiti koje god želite; veganske, bezglutenske ili od cjelovitog zrna.

Sastojci

  • 2 žlice ulja avokada (ili biljnog ulja)
  • 4 mlada luka, nasjeckana4 češnja češnjaka, prepolovljena
  • 1 komad đumbira, narezani
  • 30 g sušenih shiitake gljiva (oko 15-20 kom)
  • 1 litra juhe od povrća
  • 1 šalica vode
  • 2 žlice sojinog umaka
  • 1 žlica miso paste (bijele ili crvene)
  • 1 žličica agave (ili javorovog sirupa)
  • 1 blok mekog tofua, narezan na male kockice
  • 2 pakiranja veganskih ramen rezanaca
  • bok choy, korijander i mladi luk za ukras
    .

Upute

  • Zagrijte ulje avokada u velikom loncu na srednje jakoj vatri.
  • Dodajte mladi luk, češnjak i đumbir u lonac i pirjajte 2 minute.
  • Zatim dodajte sušene shiitake gljive i pirjajte još 2 minute.
  • Dodajte juhu od povrća, vodu, soja umak, miso pastu i agavu i zakuhajte, dobro miješajući dok se sve ne sjedini, a zatim smanjite vatru na lagano, poklopite i pustite da se krčka 10 minuta.
  • Ako želite, juhu možete procijediti kako biste uklonili velike komade češnjaka i đumbira ili ih po želji jednostavno izvadite vilicom.
  • Pojačajte vatru na srednju, a zatim dodajte tofu i ramen rezance, ostavite kuhati 2-3 minute dok rezanci ne omekšaju.
  • Poslužite s malo bok choya kojeg ste skuhali na pari, nasjeckanim mladim lukom i svježim korijanderom.
    .

Napomena

Ova juha s vremenom ima sve bolji okus, pa ju slobodno pripremite dan prije nego ju želite jesti. Ovisno o tome koliko je natrija u juhi koju koristite, možda ćete morati dodati malo više ili manje sojinog umaka. Kušajte i prilagodite se prema tome. Pazite da ne prekuhate juhu nakon dodavanja rezanaca. Rezancima će trebati samo 1-2 minute da se kuhaju na srednje jakoj vatri. Ako ih kuhate predugo, upiti će puno tekućine i na kraju ćete dobiti manje juhe. Kada spremate ostatak juhe, najbolje je čuvati rezance i juhu odvojeno kako rezanci ne bi upili svu juhu i postali premekani.

PHOTOS BY: Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.