Aplikacija Discover Otočac

Isprobajte AR iskustvo: Pogledajte kako je utvrda u Otočcu izgledala prije više od 400 godina

GREEN_300_listici_sredina

Utvrda Fortica

Kako bi približili njen izgled građanima i turistima, iz Turističke zajednice Grada Otočca odlučili su se izraditi AR prikaz izgleda utvrde izrađen prema povijesnim podacima.

Utvrda Fortica, renesansna građevina izgrađena 1619. godine, jedini je ostatak renesanse na području grada Otočca. Ova raritetna građevina, koja je ujedno i jedna od samo nekoliko pravilnih trokutastih kula u Europi, vrlo je zanimljiva turistička destinacija iako su danas na njenom mjestu samo ostaci. Fortica je bila obrambena kula koja je služila za trajni boravak vojnika, kao spremište za streljivo i barut te kao spremište za hranu, s kuhinjama i spavaonicama.

Kako bi približili njen izgled građanima i turistima, iz Turističke zajednice Grada Otočca odlučili su se izraditi AR prikaz izgleda utvrde izrađen prema povijesnim podacima. Aplikacija Discover Otočac, predstavljena na samoj Fortici, bazirana je na AR iskustvu, što znači da je svim posjetiteljima utvrde Fortica omogućeno njeno razgledavanje putem tehnologije prilagođene stvarnosti i utvrdu sada mogu vidjeti u realnom prikazu kako je ona izgledala nekada.

Sve što treba napraviti jest preuzeti mobilnu aplikaciju, postaviti mobitel ispred sebe i obilaskom ostataka utvrde razgledati kako je Fortica izgledala u svom punom sjaju.

„Otočac i Gacka imaju toliko zanimljivih i vrijednih kulturno – povijesnih lokaliteta s kojima se mogu ponositi. Nažalost, lokaliteti kao takvi nisu zanimljivi većem broju posjetitelja zbog čega nam je bila želja osuvremeniti postojeće lokalitete prema najnovijim svjetskim trendovima, učiniti ih dostupnijim i interesantnijim i lokalnom stanovništvu i posjetiteljima. Mislim da smo izradom ove aplikacije to i uspjeli. Također, utvrda Fortica prvi je lokalitet koji smo na ovaj način predstavili u aplikaciji no istu ćemo u narednom periodu obogatiti ostalim lokalitetima ali i likovima“ izjavila je prilikom predstavljanja aplikacije direktorica Turističke zajednice Grada Otočca – Viktorija Rogić.

Aplikaciju je izradila tvrtka Prilika Grupa koja se bavi XR tehnologijom, a u ime tvrtke na predstavljanju se okupljenima obratio voditelj projekta Bruno Ćutić koji je ukratko predstavio način izrade same aplikacije.

“Temelj ove aplikacije je 3D model rekonstrukcije izvornog izgleda Fortice. Osim što je vjeran konstrukcijom i oblikom, primjenom različitih tekstura nastojali smo prikazati i izvorne materijale kojima je građena. Aplikacija koristi GPS navigaciju kako bi model bio prikazan što preciznije na stvarnoj lokaciji, te Google i Apple AR platforme za funkcionalnosti proširene stvarnosti i što vjerniji doživljaj. To korisnicima omogućuje da dožive izvornu Forticu izvana i iznutra, saznaju više informacija te naprave fotografije unutar aplikacije. ” – zaključuje Bruno Ćutić, project lead iz Prilika Grupe.

Na samom kraju prije svečanog otkrivanja table okupljene je pozdravio i gradonačelnik Otočca Goran Bukovac koji je između ostalog čestitao Turističkoj zajednici na uspješno provedenom projektu kao i Prilika Grupi na izrađenoj aplikaciji. Napomenuo je da turistička zajednica ove godine slavi svoju 30. godinu rada i djelovanja te kako je sretan da se svih tih godina radi na očuvanju i promociji kulturno povijesne baštine Otočca i Gacke koji su itekako važan segment grada i njegove turističke ponude.

Aplikacija je dostupna i za Android i za Apple uređaje te je prevedena na četiri jezika

Aplikacija je izrađena kroz projekt „Otočac kroz proširenu stvarnost – Faza I“. Sredstva za izradu aplikacije Turistička zajednica Grada Otočca osigurala je iz Fonda za nedovoljno razvijena područja i kontinent Hrvatske turističke zajednice za dodjelu sredstava za projekte lokalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2024. Za ovaj projekt odobrena su novčana sredstva u iznosu od 11. 758,73 €.
Na razvoju aplikacije Turistička zajednica Grada Otočca s partnerima radila je proteklih šest mjeseci, a predstavila ju je ususret turističkoj sezoni kao jedan od novih sadržaja. Cilj projekta je pridonijeti razvoju turizma na području Otočca i Gacke unaprjeđenjem turističke ponude i sadržaja kroz proširenu stvarnost s naglaskom na kulturno – povijesnu baštinu.

PHOTOS BY: PR / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.