Iskoristite jučerašnju rižu za današnju večeru. Donosimo recept…

GREEN_300_listici_sredina

Iskoristite višak skuhane riže

Ako vam se često događa da napravite previše riže jer još uvijek nikako da pogodite točnu količinu koja vam treba, niste jedini. No nemojte ju bacati, jer vam donosimo ideju što napraviti i kako prenamijeniti ostatke riže u ukusnu večeru. I ne brinite, nitko neće ni znati da jede "ostatke".

S obzirom na to da je riža uobičajen namirnica u svakom kućanstvu, većina ju shvaća olako odnosno gleda kao jeftinu namirnicu pa ako ostane viška nije nikome teško baciti ju. Tako na primjer u Velikoj Britaniji od sve riže koja se skuha u kućanstvima, svake godine se baci nevjerojatnih 40.000 tona, navodi se u izvještaju WRAP-a o kućanskom otpadu od hrane i pića u Ujedinjenom Kraljevstvu za 2012. godinu. Navodno nije ništa bolje niti u drugim zemljama, jer kako navodi Američko ministarstvo poljoprivrede, u Americi se baca oko jedna trećina riže koju kupe potrošači. Ovo naravno sve ima i velik utjecaj na okoliš s obzirom na to da se tako stvara i jedna velika količina dodatnog otpada koja se mogla vrlo lako spasiti, a postoji i ogroman utjecaj na otpadne vode. Bacanje jednog kilograma riže je ekvivalentno trošenju 2.497 litara vode, ako uzmete u obzir količinu vode koja je potrebna za uzgoj, a kamoli još i za kuhanje.

No sve što trebate kako biste izbjegli bacanje riže i stvaranje tog dodatnog otpada, je iskoristiti ju do kraja i to vrlo lako. Riža je vrlo svestrana namirnica tako da ostatke možete zamrznuti, spremiti u hladnjak i iskoristiti uz neko drugo jelo, dodati u juhe, u tortilje, variva, punjenja, salate, napraviti od njih popečke pa čak i iskoristiti i za pripremu deserta. Višak riže je dobro napraviti i namjerno, i koristiti ju tijekom tjedna. Ovo je zaista jednostavan način da uštedite vrijeme u kuhinji.

Kako bismo vam pomogli u tome, donosimo vam jedan fora veganski recept za hrskavu salatu s rižom, u kojoj ćete iskoristiti ostatke riže stare barem jedan dan.

Sastojci:
● 200g (1 šalica) kuhane riže
● biljno ulje, za prženje
● 1 žlica svježeg đumbira, sitno naribanog
● 1/2 glavice kupusa (bijeli ili crveni)
● 2 mlada luka, grubo nasjeckana
● 1 velika mrkva, naribana

Za dresing:
● 2 žlice sojinog umaka
● 1 žlica veganskog ‘ribljeg’ umaka (ili laganog umaka)
● 1 žlica soka limete
● 1 žlica sirupa agave
● 2 češnja češnjaka, zgnječena

Za ukras:
● Velika šaka svježeg korijandera, grubo nasjeckanog
● Pregršt svježeg lišća metvice, grubo nasjeckanog
● 1/2 crvenog luka, tanko narezan (može i bez toga ako ne volite luk)

Upute:
● U veliku tavu ulijte toliko ulja da obilno pokrije dno. Zagrijte na srednje jakoj vatri.
● Smanjite temperaturu na srednje nisku, a zatim uzmite šaku riže i dodajte je u ulje. Odmaknite se u slučaju špricanja ulja. Kad riža postigne zlatnu boju, izvadite iz ulja šupljikavom žlicom na tanjur obložen papirnatim kuhinjskim ubrusom. Ponovite ovo još dva puta tako da imate oko 3 šake prhke riže.
● Maknite posudu s vatre i prelijte većinu ulja u termootpornu posudu, ostavljajući malo ulja u posudi.
● Vratite tavu na vatru. Dodajte đumbir i kuhajte na srednje laganoj vatri 1 minutu.
● Dodajte kupus i kuhajte 4-5 minuta, često miješajući, dok malo ne omekša.
● Dodajte preostalu ohlađenu rižu, mladi luk i naribanu mrkvu pa zajedno promiješajte u tavi na vatri.
● U posudi pomiješajte sve sastojke za dresing. Prelijte rižu i povrće u tavi i promiješajte da se premaže.
● Sadržaj posude prevrnite na posudu za posluživanje. Na vrh stavite hrskavu rižu, korijander, metvicu i crveni luk.

Napomene:
Ovaj recept zahtijeva kuhanu i ohlađenu rižu. Prilikom hlađenja riže, bitno je da se ohladi jako brzo kako bi se izbjeglo stvaranje bakterija. Zbog toga je dobro rižu raširiti na pladnju kako biste povećali površinu i kako bi se riža mogla brzo ohladiti. Ako utvrdite da ulje pretjerano šprica prilikom prženja, to znači da je riža previše vlažna. Prije prženja morate ju malo osušiti. Da biste to učinili, prenesite pladanj s rižom u pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva i ostavite je da se tostira 10-15 minuta, povremeno miješajući dok se ne osjeti suhom.

PHOTOS BY: Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.