INTERVJU Njihove torbe su hit: Tamara i Andrej osmislili su alternativu koži, stvorenu od piva!

GREEN_300_listici_sredina

Inovacije koje 'nose' održivost

Zamislite svijet u kojem vaše cipele, novčanik ili sjedalo u automobilu započinju svoj život kao - pivo! Predstavljamo vam inovativni dvojac, koji od otpada u pivskoj industriji, ječma, stvara predivne i održive torbe.

Zagrebački tim mladih inovatora na ovogodišnjem je Greencajt festivalu predstavio jeBeer skin™, prvu alternativu koži stvorenu od pivskog otpada! Vlasnici brenda Tamara Vučetić i Andrej Marić odlučili su ostaviti svoje poslove i u potpunosti se posvetiti izgradnji brenda.

Što je Sabant?

Sabant se bavi proizvodnjom i prodajom kože biljnog podrijetla koja proizvodu daje kvalitetu te ga čini održivim. Beer skin™ je koža biljnog podrijetla napravljena od ostataka iz pivske industrije.

„Sabant koristi te ostatke i prerađuje ih u visokokvalitetnu kožu (tekstilni materijal) i potom je nudi kao  alternativu koži za proizvodnju odjeće, modnih dodataka, ali i svih drugih proizvoda koji žele biti presvučeni kožom. Sabant priprema i druge materijale koji će također biti napravljeni od ostataka iz alkoholne industrije.“, objasnio je Andrej.

Kako je počela njihova priča?

„Tamara je studirala u Amsterdamu te se kao dizajnerica susrela s nedostatkom prirodnih materijala, a željela je u svoje dizajne uključiti kožu kao materijal. Tada je došla korona. Sjedili smo na kauču, pili pivo i dobili ideju – raditi kožu od piva. Odmah smo odlučili da krećemo zajedno u to, a ja sam dao otkaz na svom tadašnjem poslu. I to je to – ukratko“, nastavio je priču Andrej.

Kako se dolazi od piva do kožne torbe?

Nakon što se pivo proizvede, iza njega ostaje za to korišten ječmeni slad, koji većinom ostaje kao neiskorišten otpad. „Beer skin™ je visokokvalitetna koža biljnog podrijetla, napravljena od ostataka ječma koji se koristio pri proizvodnji piva u Hrvatskoj, a sam se materijal dovršava i oblikuje u majstorskoj talijanskoj kožarskoj tvornici“, objasnila je Tamara.

Vidi li se razlika između životinjske i „pivske“ kože?

„Ovisi tko gleda. Na novčanicima i manjim proizvodima teško će se uočiti razlika, dok netko tko ima iskustva s debljim materijalima, može osjetiti razliku. Htio bih samo napomenuti da nikada naš proizvod nije trebao ući u konkurenciju sa životinjskom kožom. Životinjska koža ima svoju namjenu, a sintetička koža, koju trenutno zamjenjuje plant based koža, ima svoju namjenu. I to je ta brza moda čije mi štetne učinke ukidamo s Beer skin™“, objasnio je Andrej.

„Naš proizvod namijenjen je svima koji su protiv brze mode i koji žele taj cool faktor jer, priznajte, imati torbu ili cipele od piva, stvarno je fora“, dodala je Tamara.

Nedavno je “izbačena” i limitirana kolekcija torbi Raw Bag x Beer skin™, koja je nastala kao rezultat suradnje s Mirjam Krajinom, dizajnericom koja je u Hrvatskoj i regiji poznata po svojim unikatnim modnim komadima – odnosno “zgužvanim” torbama.

Očito, inovacija nikad dosta, a mi se veselimo svakom kreativnom rješenju koje čuva naš planet i koje je pokazatelj da postoji način kako uživati u modi i biti održiv.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.