jan-kopriva-emOTmBXaxis-unsplash

Inovativno rješenje problema: U Irskoj nastaju mostovi izrađeni od starih vjetrenjača!

Važan element u građevinskoj industriji?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Pretvaranje iskorištenih lopatica vjetroagregata u mostove samo je jedno od inovativnih rješenja koja se iznose kao način rješavanja velikog problema recikliranja s kojim se suočava industrija.

Mnogim lopaticama vjetroagregata sada završava životni vijek ili se ranije isključuju iz rada zbog operativnih zahtjeva za ugradnjom većih lopatica sposobnih za proizvodnju još više energije. Do 2023. godine u Velikoj Britaniji i EU-u iz rada će se isključiti približno 15.000 lopatica turbina. Samo u Irskoj bi trebalo više od 11.000 tona lopatica biti povučeno do 2025. godine. Sveučilište Strathclyde predviđa da će globalni otpad od turbina porast s 400.000 tona godišnje u 2030. na dva milijuna tona do 2050.


Osim što su ogromne veličine, ojačana plastika i materijali od staklenih vlakana koji se koriste u njihovoj izradi nisu biorazgradivi. “Lopatice vjetroagregata izuzetno je teško reciklirati. Ideje o tome što učiniti s njima nakon što se skinu kreću se od pretvaranja u tobogane na dječjim igralištima do prerade u pelete za ljepila i boje”, objašnjava Harrison O’Hara iz konzorcija Skanska Costain Strabag.
Sama čvrstoća materijala i šuplja unutarnja struktura lopatica rezultirali su odlukom da se istraži mogućnost njihove upotrebe za zamjenu čelika u građevinskim projektima kao što su pješački mostovi. University College Cork je u Eiru započeo testove osmišljene tako da ugradi dijelove lopatica u most koji će spajati Midleton i Younghal.


“Lopatice su iz neaktivne turbine Nordex N29, duge 14 metara. Za ovaj most, koji ima raspon od pet metara, izrezali smo kratki dio od oštrice. Lopatice se koriste kao glavni strukturni element mosta i funkcionalne su u dizajnu”, kaže za Euronews Paul Leahy, predavač u Inženjerstvu energije vjetra. “Međutim, oni su i estetski atraktivni zbog svog blago zakrivljenog oblika, pa vjerujemo da će to postati značajka na zelenoj stazi. Također smo u potrazi za dodatnim načinom za pretvoriti oštrice u predmete, poput vanjskog namještaja”. Sveučilište u Corku je inače dio šireg projekta Re-Wind koji uključuje stručnjake s različitih svjetskih sveučilišta.


Sličnu opciju prihvatio je i britanski izvođač brzih željezničkih veza, Skanska Costain Strabag. Surađivao je s Nacionalnim centrom za kompozite na zamjeni čelika za umirovljene lopatice vjetroagregata za armiranje betona, koristeći postupak koji smanjuje proizvodnju ugljika do 90%. Dijelovi lopatica koristit će se na privremenim pristupnim cestama, gornjim dijelovima betonskih zidova i nosačima koji čine podlogu za građevinski kontejner.
Ako se ovi projekti tvrtki Re-Wind i Skanska Costain Strabag pokažu uspješnima, to bi moglo utrti put lopaticama turbina da postanu važan element u građevinskoj industriji.

Izvor: www.euronews.com/green

PHOTOS BY: Unsplash, HS2 / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.